Presa britanică îl ironizează pe David Cameron, care a picat proba de istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa britanică ironiza joi asupra "examenului de cetăţenie picat" al lui David Cameron, care a eşuat să răspundă la câteva întrebări legate de istoria ţării sale în timpul emisiunii televizate Late Show a lui David Letterman difuzată miercuri seara în Statele Unite, relatează AFP.

David Cameron, primul şef al Guvernului britanic care îndrăzneşte să apară la această emisiune foarte populară în Statele Unite, a fost supus unui veritabil test de cultură generală despre Marea Britanie din partea gazdei sale.

Premierul a stagnat la întrebarea "Cine a compus Rule Britannia?" cântec patriotic cunoscut de către toţi britanicii. Ezitând, el l-a propus pe Edward Elgar, deşi se aştepta să spună că era vorba în realitate despre Thomas Arne, care a compus muzica poemului lui James Thomson.

Examinarea orală a continuat cu "Magna Carta", cartă din secolul al XIII-lea care limitează puterile regalităţii. Premierul a precizat fără dificultate data - 1215 - şi a explicat importanţa sa pentru fondarea democraţiei. Dar s-a împiedicat asupra traducerii din latină în engleză ("Marea Cartă").

Lacunele liderului conservator, trecut pe la prestigiosul colegiu privat Eton şi licenţiat la Oxford în filosofie, politică şi economie, nu au scăpat presei britanice.

"David Cameron pică testul său de cetăţenie la Late Show-ul lui David Letterman", titra pe prima pagină The Guardian (ziar de stânga), fapt pentru care premierul "ar putea avea dificultăţi la controlul paşaportului la întoarcere din călătoria sa în Statele Unite şi în Brazilia".

Dar The Telegraph (apropiat conservatorilor) consideră că în cazul în care "Dave a picat proba de istorie, a trecut examenul în întregul său".

"Ce am aflat în această seară? Că Eton şi o diplomă de Oxford nu fac din voi un omniscient. În al doilea rând, că David Cameron este uman, face erori şi poate râde, scrie publicaţia.

"Aceasta este o prostie! Cariera mea se încheie cu show-ul vostru", a deplâns premierul discreditat, potrivit publicaţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite