Presa europeană întrevede intensificarea revendicărilor separatiste în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa europeană scrie pe larg despre independenţa Kosovo, pe care o vede ca pe un test pentru UE şi îşi exprimă îngrijorarea privitoare la intensificarea revendicărilor separatiste în lume,

Presa europeană scrie pe larg despre independenţa Kosovo, pe care o vede ca pe un test pentru UE şi îşi exprimă îngrijorarea privitoare la intensificarea revendicărilor separatiste în lume, notând că independenţa nu este decât începutul unui lung drum dificil.


The Guardian: "Unitatea europeană va fi pusă la încercare, capacitatea sa de a trata în plan militar sau politic cu noul stat este incertă".


Financial Times: "Una dintre primele dificultăţi cu care se va confrunta Kosovo va fi statutul incert al misiunii UE, din cauza lipsei mandatului ONU".


Liberation: "Europa a creat un precedent, pentru că flamanzii, catalanii, bascii, cei din Corsica vor putea acum denunţa o politică a dublului standard. Înfiinţarea acestui microstat fără nici cea mai mică viabilitate economică şi extrem de corupt este un pericol de destabilizare".


Le Figaro: "A venit momentul ca Europa să-şi demonstreze în sfârşit capacitatea de a stabiliza Balcanii şi, dacă nu va reuşi, nu se va putea face respectată".


Le Parisien: "Hashim Thaci, devenit premier, şi prietenii săi kosovari au deschis de fapt o cutie a Pandorei cu un dublu risc: cel de a aprinde butoiul cu praf de pulbere din Balcani şi cel al intensificării revendicărilor separatiste în întreaga lume".


Berliner Zeitung: "Un caz politic critic începe pentru UE".
NRC Next (Olanda): "Un fapt împlinit foarte costisitor. Pentru rezolvarea problemelor economice ale Kosovo, UE va trebui să plătească facturile".


De Telegraaf: "Au fost sădiţi germenii unui nou conflict în fosta Iugoslavie".
Gazeta ŞI Izvestia: "Independenţa Kosovo, precedentul este creat. Cine urmează?".


Die Welt: "Independenţa nu este punctul final, ci începutul unui lung drum dificil. Noul stat va rămâne mult timp un proiect precar. Unul dintre obiectivele independenţei era să se pună capăt incertitudinii în atragerea investitorilor. Ei nu vor veni decât când vor exista instituţii guvernamentale stabile şi dacă ţara este iniţiată rapid în normele europene". (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite