Premierul turc, în vizită la Beijing

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a sosit ieri la Beijing pentru o vizită oficială, prima a unui premier turc în China în ultimii 27 de ani.

Potrivit agenţiei oficiale chineze, Xinhua, Erdogan a adus o delegaţie de 300 de oameni de afaceri, în încercarea de a obţine mai multe investiţii chineze în Turcia şi o creştere a exporturilor Turciei către China.

Cele două puteri emergente au semnat deja acorduri în valoare de mai multe miliarde de dolari în cursul unei vizite recente a vicepreşedintelui chinez Xi Jinping la Ankara şi Istanbul. Erdogan a declarat că cele două ţări ar putea coopera în domeniul energetic, al construcţiilor, al automobilelor, ca şi în domeniile bancar, tehnologic şi în telecomunicaţii. 

Premierul turc şi-a început vizita duminică, la Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, din vestul Chinei, unde trăieşte minoritatea uigură, o etnie înrudită cu cea turcă. Tensiunile etnice au dus la violenţe în regiune, în 2009.  Erdogan a spus atunci că represiunea autorităţilor de la Beijing a echivalat cu o formă de genocid. Dar, luna trecută, în cadrul vizitei în Turcia a vicepreşedintelui chinez, cele două părţi au căutat să minimalizeze această problemă, iar Erdogan a spus că susţine integritatea teritorială a Chinei.

Premierul turc s-a întâlnit ieri cu premierul Wen Jiabao, iar astăzi va avea o întrevedere cu preşedintele Hu Jintao. Ministrul turc al Energiei, Taner Yıldız,  a semnalat o posibilă cooperare în domeniul nuclear între cele două ţări, spunând că Turcia ar putea încredinţa unei companii chineze proiectul de construire a unei noi centrale nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite