Premierul pakistanez Yousuf Raza Gilani, destituit din funcţie de către justiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a Pakistanului l-a destituit marţi pe premierul Yousuf Raza Gilani din funcţie, la două luni după ce l-a condamnat pentru refuzul de a redeschide o anchetă pentru corupţie împotriva preşedintelui ţării şi i-a ordonat şefului statului să îl înlocuiască, relatează AFP.

"Yousuf Raza Gilani este destituit din funcţia de parlamentar începând din 26 aprilie, dată la care a fost condamnat. El încetează totodată să fie premier al Pakistanului", a declarat preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Iftikhar Muhammad Chaudhry, dând citire hotărârii Curţii.

"Comisia Electorală va notifica în mod oficial această destituire şi preşedintele va adopta măsurile necesare pentru a asigura continuitatea procesului democratic", şi anume alegerea unui nou premier, a adăugat judecătorul.

Gilani este primul premier în exerciţiu care a fost condamnat astfel din istoria ţării, independentă din 1947.

Conform Constituţiei pakistaneze, o persoană găsită vinovată că a adus atingere onoarei justiţiei sau de ridiculizarea acesteia poate fi împiedicată să fie membră a Parlamentului, o condiţie sine qua non pentru a deţine funcţia de premier.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite