Premierul kosovar, mafiot dovedit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspătul câştigător al alegerilor legislative din Kosovo, premierul Hashim Thaci, este acuzat într-un raport al Consiliului Europei că ar fi condus, în timpul războiului din 1999, o grupare de tip mafiot, scrie „The Guardian“.

Potrivit lui Dick Marty, autorul acestui raport realizat la cererea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), traficul era controlat de un grup de oficiali ai Armatei de Eliberare din Kosovo, numit „Grupul Dreniţa", al cărui şef era actualul premier kosovar . În document se mai spune că Thaci a exercitat în ultimul deceniu un „control violent" asupra traficului cu heroină.

Alţi lideri UCK, implicaţi

De asemenea, apropiaţi ai şefului guvernului de la Priştina au fost acuzaţi că după război au trecut ostatici în Albania, unde ar fi fost ucişi pentru a li se recolta rinichii care erau apoi vânduţi pe piaţa neagră.

Prizonieri sârbi au fost ţinuţi în şase centre de detenţie din nordul Albaniei. Dintre aceştia, o parte au fost transferaţi într-o închisoare improvizată, aflată la nord de Tirana.

„În momentul în care chirurgii confirmau că sunt pregătiţi să opereze, deţinuţii erau aduşi individual, executaţi sumar, iar cadavrele lor erau transportate rapid la clinică", afirmă Marty.

Printre victime s-au numărat şi cetăţeni din Republica Moldova, Kazahstan, Rusia şi Turcia. Acestora li se promiteau până la 14.500 de euro pentru organe, iar cei care le primeau ar fi plătit între 80.000 de euro şi 100.000 de euro. Victimele nu au văzut niciodată banii. Între ceilalţi şase membrii ai acestei reţele criminale, raportul identifică o figură istorică a UCK, Shaip Muja.

Muja este în prezent consilier politic principal la cabinetul premierului, fiind responsabil cu Sănătatea. Raportul, la care Dick Marty a muncit doi ani, le va fi prezentat astăzi celor 47 de state membre ale Consiliului Europei. Documentul citează informaţii furnizate de FBI şi de alte servicii de informaţii străine. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite