Premierul Italiei: În cazul unui eşec la Consiliul European, UE devine victimă a speculanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul italian Mario Monti atrage atenţia că, în lipsa unui acord la Consiliul European de la 28 şi 29 iunie de la Bruxelles, Uniunea Europeană ar deveni victimă a speculanţilor, într-un interviu apărut vineri în mai multe publicaţii europene şi citat de AFP.

Mario Monti anticipează de asemenea o amplificare a protestelor populare în cazul în care situaţia economică va continua să se degradeze.

"Ar exista atacuri speculative din ce în ce mai puternice asupra anumitor ţări şi o hărţuire a celor mai slabe ţări", a declarat şeful guvernului de la Roma în "The Guardian". "Aceste atacuri nu ar afecta doar statele care nu au respectat regulile fixate de UE, dar şi ţări precum Italia", a adăugat el.

Declaraţiile lui Monti au apărut înaintea mini-summit-ului de astăzi de la Roma între liderii Italiei, Germaniei, Franţei şi Spaniei, care trebuie să pregătească viitorul Consiliu European de la Bruxelles de la 28 şi 29 iunie.

Dacă nu se va ajunge la un plan credibil, "frustrarea populară faţă de Europa se va amplifica", a atras atenţia Monti.

"Pentru a ieşi în bune condiţii din această criză a zonei euro şi a economiei europene, este nevoie de mai multă integrare", a adăugat el, relatează The Guardian.

Totuşi, chiar Parlamentul italian, tradiţional proeuropean, este reticent faţă de aprofundarea integrării europene pentru a răspunde crizei, a afirmat şeful Guvernului de la Roma.

Va fi nevoie de talentele de mediator ale lui Monti la mini-summitul de vineri, unde liderii principalelor economii ale zonei euro vor încerca să-şi apropie poziţiile de multe ori divergente, pentru a găsi soluţii comune la criza gravă care a lovit Uniunea Monetară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite