Premierul Cameron, „linşat“ politic pentru veto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opoziţia laburistă l-a acuzat ieri pe premierul conservator, David Cameron, că a făcut o afacere proastă pentru Marea Britanie.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, şi-a explicat ieri, în faţa Camerei Comunelor, decizia de a-şi folosi dreptul de veto privind schimbarea tratatului UE. „Ceea ce am făcut nu a fost uşor, dar a fost corect. Eu cred într-o Uniune Europeană care are flexibilitatea unei reţele, nu rigiditatea unui bloc", a spus el.

„Am căutat să obţin un tratat între cele 27 de ţări ale UE cu clauze corecte de asigurare pentru Marea Britanie şi am răspuns propunerilor Germaniei şi Franţei cu bună-credinţă, căutând cu adevărat să ajung la un acord", a spus el, explicând că asigurările pe care le-a cerut au fost „modeste, rezonabile şi relevante". Pe fondul protestelor zgomotoase ale parlamentarilor laburişti, el a spus că nu a încercat să obţină „un avantaj necuvenit" pentru Marea Britanie. Cameron şi-a reiterat afirmaţia anterioară că, atâta vreme cât este premier, „Marea Britanie nu va adera la euro".

David Cameron a fost singurul şef de guvern care a blocat vineri, la Bruxelles, schimbările la Tratatul de la Lisabona, care aveau rolul de a combate criza euro şi de a preveni o repetare a ei pe viitor. Drept urmare, toate celelalte 26 de ţări ale UE au fost de acord cu un pact care să stabilească reguli bugetare mult mai dure menite să prevină repetarea actualei crize a eurozonei.

Mulţi dintre parlamentarii conservatori din Camera Comunelor sunt de acord cu decizia premierului, dar laburiştii şi unii dintre liberal-democraţi l-au criticat dur, acuzându-l că a izolat Marea Britanie.

„Afacere proastă"

Vicepremierul liberal-democrat, Nick Clegg, nu şi-a făcut apariţia ieri, la dezbaterea din Camera Comunelor. El l-a acuzat anterior pe Cameron de faptul că gestul său a fost „rău pentru Marea Britanie" şi că va face din regatul britanic „un pigmeu pe scena mondială", afirmaţie care a stârnit furia parlamentarilor conservatori. 

„Daţi-ne referendumul!“, cer britanicii eurosceptici



Liderul laburist, Ed Miliband, l-a acuzat pe Cameron că a făcut „o afacere proastă pentru Marea Britanie". „Cum poate premierul să creadă că ne va convinge pe noi că e un rezultat bun când nu-şi poate convinge propriul adjunct?  Nu e un veto când ceea ce încerci să opreşti continuă fără tine. Asta se cheamă că ai pierdut. Se cheamă că ai fost învins. Se cheamă că ai dezamăgit Marea Britanie. E o afacere proastă", a declarat el.

„Ameninţare-fantomă"

Atât Cameron, cât şi ministrul de Finanţe, George Osborne, au insistat că folosirea dreptului de veto a avut, parţial, rolul de a proteja cartierul financiar londonez (City) de intervenţia excesivă a Europei, dar liderul laburist, Ed Miliband, şi parlamentari ai partidului eurosceptic UKIP au afirmat că, de fapt, nu a fost obţinută niciun fel de protecţie.

Fostul ministru de Externe şi deputat laburist David Miliband a spus că „David Cameron a creat o situaţie în care Marea Britanie nu mai are niciun cuvânt de spus". „A utilizat un veto-fantomă împotriva unei ameninţări-fantomă" , a spus el şi l-a îndemnat pe premier să explice „care a fost ameninţarea mortală pe care a evitat-o".  În replică, premierul a spus că David Miliband  este „foarte naiv în privinţa a ceea ce se întâmplă pe plan financiar în Europa".

Vince Cable, ministrul liberal-democrat al Afacerilor, a spus că efortul lui David Cameron de a proteja sistemul financiar londonez  este mai important decât interesele economiei britanice în general.

Conservatorii britanici, „cei mai proşti din lume"

„Multă vreme s-a spus că dreapta franceză are cei mai stupizi politicieni. Cred că dreapta britanică a dovedit că este în stare să fie cea mai stupidă din lume, servind numai interesele sectorului financiar şi nu pe cele naţionale", a declarat ieri, Jean-Pierre Jouyet, directorul Autorităţii de Reglementare a Pieţelor Financiare din Franţa. „Este regretabil pentru că avem nevoie de prietenii noştri britanici în Europa", a continuat el.

„Daţi-ne referendumul!“, cer britanicii eurosceptici

„Sunt englez, nu european“



Refuzul lui David Cameron de a sprijini înţelegerea la care s-a ajuns la summitul care a avut loc joi şi vineri la Bruxelles a fost un „exemplu rar în istoria UE", în care interesele sectorului financiar le‑au eclipsat pe cele ale populaţiei, a declarat Jouyet. Potrivit BBC, o parte dintre parlamentarii conservatori eurosceptici se vor întâlni mâine pentru a alcătui o listă de solicitări privind o separare şi mai mare de Uniunea Europeană. 

"Nu e un veto când ceea ce încerci să opreşti continuă fără tine. Asta se cheamă că ai pierdut. Se cheamă că ai fost învins. Se cheamă că ai dezamăgit Marea Britanie."
Ed Miliband
liderul Partidului Laburist

Pieţele şi euro cad din nou

Summitul UE de la sfârşitul săptămânii trecute nu a schimbat percepţia pieţelor şi a agenţiilor de rating privind salvarea monedei unice. Moody's a anunţat, ieri, că va revizui ratingul suveran al ţărilor din zona euro şi din Uniunea Europeană în primul trimestru al anului 2012 din cauza lipsei de „măsuri decisive", luate la Bruxelles.

„Absenţa unor măsuri pentru stabilizarea pieţelor pe termen scurt înseamnă că zona euro şi UE, în general, sunt supuse în continuare la şocuri şi coeziunea zonei euro rămâne sub o ameninţare continuă", se arată într-un comunicat al agenţiei. Moody's consideră că măsurile anunţate în urma summitului european nu prea aduc nimic nou şi sunt similare celor anunţate deja la reuniunile anterioare.

Moody's spune că şi sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene, care ar putea conduce la scăderea creditării, deteriorarea calităţii activelor, creşterea pierderilor şi presiuni pe capital.

Economistul-şef al Stan­dard&Poor's, Jean-Michel Six, a avertizat, ieri, că timpul pentru rezolvarea crizei datoriilor suverane din zona euro se apropie de sfârşit, iar regiunea ar putea avea nevoie de un nou şoc financiar pentru a se pune în mişcare, transmite Reuters.

S&P a avertizat săptămâna trecută că ar putea retrograda ratingurile a 15 ţări din zona euro, dintre care şase care au calificativul maxim „AAA".

„E nevoie de un nou şoc"

Nici moneda unică, nici bursele europene nu au evoluat prea bine ieri. Euro a fost în scădere cu circa 1% faţă de dolar, iar investitorii au reînceput să vândă obligaţiuni guvernamentale din cauza temerilor de intensificare a crizei datoriilor din zona euro, în pofida acordului liderilor UE privind integrarea fiscală, transmite Reuters.

Bursele europene au deschis luni în scădere, după disiparea optimismului iniţial generat de acordul de guvernanţă fiscală şi economică de la summitul UE. Investitorii sunt îngrijoraţi de măsurile anticriză pe termen scurt şi de impactul austerităţii asupra economiei. Cele mai a­brupte scăderi au fost înregistrate în sectorul bancar. 

Cum a rămas Cameron izolat în câteva secunde

În noaptea de joi spre vineri, aproape de dimineaţă, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a prezidat şedinţa, a făcut propunerea ca discuţiile să meargă mai departe în varianta unui acord interguvernamental pentru cele 17 state din zona euro, deschis ţărilor care mai vor să adere.

„Franţa a spus imediat «da», urmată de Germania şi apoi, una câte una, în decurs de câteva secunde, statele din zona euro au sprijinit poziţia franco-germană. În următoarele câteva minute, statele din zona euro au decis că doresc să adere la acord şi l-au lăsat pe Cameron complet izolat. Totul s-a întâmplat extrem de repede. Toată lumea era de aceeaşi parte în decurs de câteva minute şi era evident că David Cameron a fost şocat de rapiditatea cu care aliaţii săi l-au lăsat singur", a povestit un oficial care a participat la summitul UE.

Eroare de calcul

Potrivit acestuia, Cameron a făcut o eroare uriaşă de calcul: a crezut că va primi ceva în schimb şi a subestimat disponibilitatea zonei euro de a merge mai departe.  „Din punct de vedere politic, atunci când băncile sunt considerate duşmanul, argumentele lui Cameron au fost cele mai nepotrivite, în locul şi momentul cel mai nepotrivit. Politic vorbind, era mort de la început", a declarat un alt oficial prezent la masa negocierilor, citat de Reuters.

Apoi au revenit şi vechile antipatii, convingerea istorică a Franţei, că Marea Britanie nu a aparţinut niciodată UE „Francezii au folosit asta ca pe un alibi perfect pentru a scăpa de englezi. Sarkozy a folosit apoi propunerea englezilor pentru a justifica tratatul interguvernamental", a declarat oficialul citat.  Bianca Toma,  Bruxelles

„Sunt englez, nu european“
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite