Premierul pakistanez, condamnat pentru obstrucţionarea justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă din Pakistan l-a găsit joi pe şeful Guvernului vinovat de obstrucţionarea justiţiei, pentru că a refuzat de peste doi ani să ceară Elveţiei redeschiderea unei proceduri judiciare vizându-l pe preşedintele Asif Ali Zardari, pentru spălare de fonduri publice deturnate, relatează AFP.

Premierul Yousuf Raza Gilani risca şase luni de închisoare. Şeful Guvernului a ieşit liber de la şedinţa de judecată.

Rămâne de văzut dacă această condamnare îl va obliga pe prim-ministru să demisioneze din funcţie, experţii având opinii divergente pe această temă.

Curtea Supremă a anulat în 2009 un decret care acorda o amnistie şefului statului şi altor câtorva mii de persoane suspectate de corupţie şi a ordonat imediat Guvernului pakistanez să ceară autorităţilor de la Geneva redeschiderea anchetei lor.

La 13 februarie, un tribunal l-a inculpat pe Gilani pentru ultraj la adresa Curţii, deoarece nu a respectat această cerere deşi au trecut doi ani. La rândul său, Guvernul invocă imunitatea judiciară de care beneficiază preşedintele în exerciţiu.

În 2010, procurorul din Geneva a apreciat de asemenea că nu îl poate cerceta pe Zardari atât timp cât este preşedinte, din cauza imunităţii sale judiciare în calitate de şef al statului.

În 2003, un tribunal elveţian i-a găsit vinovaţi în primă instanţă pe Zardari şi pe soţia sa, fostul premier Benazir Bhutto, pentru spălare de fonduri publice deturnate în anii '90, când ea conducea Guvernul, dar cuplul a făcut apel împotriva verdictului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite