Premierul nipon Shinzo Abe a demisonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Demisia celui mai tânăr şef de guvern din istoria postbelică japoneză, Shinzo Abe (foto), survine în contextul în care popularitatea sa a înregistrat o nouă scădere dramatică. "Am decis

Demisia celui mai tânăr şef de guvern din istoria postbelică japoneză, Shinzo Abe (foto), survine în contextul în care popularitatea sa a înregistrat o nouă scădere dramatică. "Am decis să demisionez din funcţia de premier", a declarat el într-o conferinţă de presă ieri dimineaţa.

Abe, în vârstă de 52 de ani, care a preluat funcţia de prim-ministru anul trecut, pleacă şi de la conducerea Partidului Liberal-Democrat (PLD), cel mai mare partid de dreapta nipon. Premierul a spus că a cerut PLD să îşi aleagă cât mai repede un nou preşedinte.

Actualul adjunct în PLD şi fost ministru de externe, Taro Aso, un naţionalist ca şi Abe, este favorit să îl înlocuiască. De la înfrângerea istorică a PLD la alegerile pentru Senat, din 29 iulie, supravieţuirea politică a lui Abe a fost puternic ameninţată. El era contestat chiar şi în propria tabără. Mai puţin de 30% din japonezi aprobă acum activitatea premierului, potrivit unui sondaj realizat la sfârşitul săptămânii trecute de cotidianul "Yomiuri", citat de NewsIn.

Abe beneficiase de o creştere a popularităţii după remanierea ministerială de amploare din 27 august. Însă guvernul său a fost rapid destabilizat de o serie de scandaluri financiare care au distrus buna impresie lăsată de schimbarea echipei guvernamentale, culminând cu sinuciderea unuia dintre miniştrii săi. Mai mult, o sesiune extraordinară s-a deschis la începutul săptămânii în parlamentul nipon, cu riscuri ridicate pentru dreapta aflată la putere.

Miza dezbaterilor este prelungirea unei controversate misiuni navale de aprovizionare a forţelor internaţionale din Afganistan. Opoziţia de centru-stânga, care controlează Senatul de la sfârşitul lunii iulie, se va opune prelungirii acestei misiuni. Opoziţia ameninţa şi cu o moţiune de cenzură vizându-l în mod direct pe Abe. (Alina Anghel)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite