Premierul israelian, audiat într-un caz de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general israelian Menahem Mazur a autorizat poliţia să-l audieze pe premierul Ehud Olmert, cu privire la scandalul financiar legat de privatizarea băncii Leumi. Olmert este

Procurorul general israelian Menahem Mazur a autorizat poliţia să-l audieze pe premierul Ehud Olmert, cu privire la scandalul financiar legat de privatizarea băncii Leumi.

Olmert este bănuit că ar fi intervenit acum doi ani, în timpul mandatului său de ministru interimar la Finanţe, în favoarea omului de afaceri australian Frank Lowy, considerat un magnat în lumea afacerilor imobiliare australiene. Lowy dorea la acea vreme să preia o parte a capitalului băncii. Cererea de oferte a fost câştigată, în cele din urmă, de un alt candidat, fără legături cu Lowy. Acesta din urmă s-a şi retras din competiţie.

Investigatorii diviziei fraude l-au interogat pe Lowy şi pe fiul acestuia, în încercarea de a stabili de ce anume au decis să nu mai participe la licitaţie.

Cazul a devenit public în noiembrie 2005, la patru luni după ce Olmert l-a înlocuit pe Benjamin Netanyahu ca ministru de finanţe al guvernului Sharon. Olmert a subliniat în mai multe rânduri că are "mâinile complet curate în această afacere".

Primul-ministru, a cărui popularitate este în cădere liberă în sondajele de opinie, este implicat şi în alte scandaluri financiare şi de trafic de influenţă. El este bănuit că a efectuat tranzacţii imobiliare frauduloase şi că a făcut numiri în funcţii publice pe criterii politice.

Responsabilul cu gestionarea instituţiilor publice, Micha Lindenstrauss, l-a acuzat pe Olmert de nepotism. Lindenstrauss i-a reproşat premierului israelian că şi-ar fi dat acordul, în timpul mandatului de ministru al industriei şi comerţului, pentru o serie de subvenţii publice în beneficiul unei companii aparţinând unui prieten.
Procurorul general a luat decizia de a-l audia pe Olmert pentru a putea încheia ancheta în care este implicată banca Leumi, a doua ca mărime din Israel. Investigaţiile au început în luna ianuarie.

Nu s-a stabilit încă o zi pentru audierea lui Olmert. Autorităţile estimează că ele vor avea loc în aproximativ patru-şase săptămâni.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite