Premierul chinez promite noi măsuri de ajutor pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China rămâne pregătită să ajute Europa în actuala criză a datoriilor, însă statele europene trebuie să recunoască statul de economie de piaţă funcţională pentru China, a declarat premierul Wen Jiabao, potrivit postului de televiziune american CNBC.

Wen a declarat, la reuniunea de vară a Forumului Economic Mondial, în oraşul Dalian din China, că i-a transmis recent, într-o conversaţie telefonică, preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că statul chinez este dispus să investească mai mulţi bani în Europa.

Premierul a insistat, însă, ca UE să acorde Chinei statutul de economie de piaţă funcţională înaintea Organizaţiei Mondiale a Comerţului, decizie aşteptată pentru 2016.

Tratament mai bun pentru produsele chinezeşti

"Recunoaşterea Chinei drept o economie de piaţă funcţională este o atitudine prin care un prieten îşi recunoaşte un prieten", a spus Wen.
Statutul de economie de piaţă ar asigura produselor chinezeşti un tratament mai bun în disputele comerciale cu Europa.
Wen a declarat, de asmenea, că ţările occidentale trebuie să facă mai mult pentru a rezolva criza datoriilor suverane şi pentru a proteja investitorii străini.

Europa este cea mai mare piaţă de export pentru China, fiind destinaţia a 22% din livrările la extern ale celei mai mari economii asiatice. Acesta este unul dintre motivele pentru care statul chinez este dispus să contribuie la rezolvarea actualei crize, notează CNBC.

În ultimii ani, China a devenit un investitor important în obligaţiuni ale statelor europene, în contextul încercărilor de a-şi diversifica rezervele valutare de circa 3.200 de miliarde de dolari, concentrate pe plasamente legate de dolar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite