Premierul bulgar admite că la Kozlodui sunt probleme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul bulgar, Serghei Stanişev, a recunoscut că noul combustibil utilizat la centrala nucleară de la Kozlodui începând din 2004 nu răspunde total normelor, dar că securitatea nu a

Prim-ministrul bulgar, Serghei Stanişev, a recunoscut că noul combustibil utilizat la centrala nucleară de la Kozlodui începând din 2004 nu răspunde total normelor, dar că securitatea nu a fost niciodată ameninţată.

"Un nou tip de combustibil a fost introdus începând din 2004" şi "deviaţii în caracteristicile acestui combustibil au fost constatate" în comparaţie cu normele, a declarat Stanişev. Cu toate acestea, agenţia de reglementare nucleară care controlează funcţionarea centralei a estimat că securitatea centralei nu este pusă în pericol, a declarat în faţa parlamentului Stanişev, citat de agenţia Focus.

Prim-ministrul i-a răspuns unui deputat al opoziţiei, care a afirmat că utilizarea noului combustibil "ar pune în pericol securitatea centralei". Stanişev a exprimat "îngrijorarea" sa faţă de zvonuri asupra centralei de la Kozlodui care vizează, după cum a considerat el, "să provoace panică printre bulgari".

Sofia cere expertiza AIEA

Un fost inginer de la Kozlodui, Gheorghi Kotev, a spus pe un blog că centrala cumpără de la Moscova combustibil reciclat, existând astfel riscul unui accident nuclear. Luna trecută circulau zvonuri legate de o scurgere radioactivă la Kozlodui.

Guvernul a dezminţit şi a lansat o anchetă pentru a afla originea zvonurilor. Directorul centralei de la Kozlodui, Ivan Ivanov, a anunţat că Bulgaria "a adresat o cerere pentru analize independente asupra combustibilului, predată directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică", pentru dezminţirea acestor acuzaţii.

Bulgaria vrea să construiască în şapte ani o nouă centrală nucleară, la Belene, cu ajutorul societăţii ruse Atomstroiexport.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite