Premierul Turciei, în război cu Dogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul aduce în centrul atenţiei problema libertăţii de exprimare şi a puterii Executivului, într-o ţară candidată la Uniunea Europeană Mogulul media Aydin Dogan şi premierul

Scandalul aduce în centrul atenţiei problema libertăţii de exprimare şi a puterii Executivului, într-o ţară candidată la Uniunea Europeană

Mogulul media Aydin Dogan şi premierul Recep Tayyip Erdogan şi-au declarat, reciproc, război.

Seful executivului l-a acuzat pe Dogan, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din ţară, că se foloseşte de publicaţiile şi televiziunile sale pentru a defăima guvernul şi Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AKP, la putere), acuzându-le de corupţie.

"Aydin Dogan nu este un sfânt, dar atacurile la adresa sa ridică un semn de întrebare în privinţa libertăţii de exprimare în Turcia şi ar putea izola şi mai mult ţara", susţine Cengiz Aktar, profesor al Universităţii Bahcesehir din Istanbul, citat de Reuters.

Escaladarea ostilităţilor

Recent, Grupul Dogan Media a realizat o anchetă jurnalistică în Germania, în urma căreia ar fi obţinut dovezi despre deturnarea unor fonduri către presa proguvernamentală turcă si unii membri ai guvernului.

În replică, apropiaţii premierului turc afirmă că acţiunea este o răzbunare a lui Aydin Dogan pentru pierderea unor contracte, între care cel ce i-ar fi permis o extindere imobiliară majoră, în Istanbul.

Dogan a respins alegaţiile şi l-a acuzat, la rândul lui, pe Erdogan că urmăreşte îngrădirea libertăţii presei, subiect foarte sensibil la Bruxelles, unde evoluţiile Turciei sunt urmărite cu atenţie.

Oameni de afaceri agreaţi

Analiştii susţin, însă, că unele achiziţii ale companiilor care susţin partidul de guvernământ au contribuit la escaladarea tensiunilor legate de presă.

Elita de afaceri prooccidentală joacă un rol important pe piaţa turcă, iar companii ca Dogan, care în general câştigau orice dispută, au fost învinse în ultimii doi ani de rivalii lor, apropiaţi AKP.

De la CNN Turk la Kanal D

Familia Dogan deţine în Turcia un adevărat imperiu economic, acoperind mai multe domenii, de la cel energetic la cel alimentar. Grupul controlează peste jumătate din industria media turcă, fiind proprietarul celui mai bine vândut cotidian, "Hurriyet", dar şi al canalului CNN Turk. În România, grupul media deţine televiziunea Kanal D. Deocamdată, în urma scandalului, au scăzut doar acţiunile Dogan Yazin Holding (cu 7%) şi cele companiei energetice Dogan Holding cu 10%.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite