Premierul Karamanlis rămâne la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda criticilor privind modul cum au stins incendiile, grecii au decis la vot să mai dea o şansă conservatorilor. Premierul conservator elen Costas Karamanlis a ieşit onorabil dintr-o

În ciuda criticilor privind modul cum au stins incendiile, grecii au decis la vot să mai dea o şansă conservatorilor.

Premierul conservator elen Costas Karamanlis a ieşit onorabil dintr-o situaţie delicată, câştigând alegerile legislative de duminică în contextul unei nemulţumiri populare marcate de modul cum a gestionat criza incendiilor din vară. El va fi însă obligat să guverneze cu o majoritate redusă.

Cu aproximativ 41,8% din sufragii şi 152 de deputaţi din totalul de 300 (faţă de 45,3% din voturi şi 165 de deputaţi în 2004), partidul Noua Democraţie (ND) a pierdut teren şi va trebui să se lupte pentru adoptarea reformelor de fond promise în timpul campaniei, printre care cea a pensiilor. "Nu va fi deloc uşor pentru ND să îşi urmeze politica", comentează ziarul de stânga "Eleftherotypia", citat de AFP.

După ce a redus deficitul bugetar la 2,6% din PIB în 2006 (faţă de 7,9% în 2004), reuşind să menţină în acelaşi timp creşterea economică puternică (peste 4%), premierul a promis că va ataca marile dosare pe care insistă Bruxelles-ul şi marile instituţii internaţionale: reforma pensiilor, a pieţei muncii şi a învăţământului superior. Preşedintele Greciei, Carolos Papoulias, l-a însărcinat, ieri, pe premierul în exerciţiu Costas Karamanlis cu misiunea de a forma un nou guvern.

Potrivit Constituţiei, Karamanlis are trei zile la dispoziţie pentru a forma noua echipă. El a anunţat deja că guvernul va avea "sânge nou".

Liderul socialiştilor, Papandreu, şi-a asumat înfrângerea

Partidul de la guvernare nu este singurul care a ieşit şifonat din alegeri. Socialiştii (PASOK) au primit doar 38,1% din voturi şi vor fi reprezentaţi de 102 deputaţi (faţă de 40,5% din voturi şi 117 deputaţi după scrutinul din 2004), acesta fiind cel mai slab rezultat al lor de după 1981. Giorgios Papandreu, liderul PASOK şi preşedintele în exerciţiu al Internaţionalei Socialiste, şi-a asumat responsabilitatea pentru înfrângere şi a anunţat că se va retrage în curând din funcţie. Evangelos Venizelos - de mai multe ori ministru şi opozant al lui Papandreu - şi Anna Diamantopoulou, fost comisar european pentru muncă şi afaceri sociale, şi-au anunţat imediat candidaturile.

Extrema dreaptă şi cea stângă s-au consolidat

Dacă cele două partide mari au avut de pierdut în urma alegerilor din cauza schimbării legii electorale, prin care sunt favorizate formaţiunile mici, acestea din urmă au ieşit consolidate din scrutin. Unul dintre marii câştigători este, în mod incontestabil, LAOS (Adunarea Populară Ortodoxă), mic partid de extremă dreapta condus de eurodeputatul Giorgios Karatzaferis, care intră pentru prima oară în parlament, cu 10 deputaţi. Extrema stângă a obţinut o victorie istorică, reuşind să cristalizeze nemulţumirea populară. Cu 8,1% din voturi şi 22 de locuri în Legislativ (faţă de 5,9% şi 12 locuri în 2004), Partidul Comunist (KKE), unul dintre puţinele din Europa care nu s-au reformat după căderea URSS, a obţinut rezultate neaşteptat de bune. La fel Coaliţia Stângii Radicale (Syriza), care va avea 14 locuri în parlament (5% din voturi), cu opt mai multe decât în 2004.

Rezultate parţiale ale alegerilor

1. Noua Democraţie - 41,84%, 152 mandate
2. PASOK - 38,10%, 102 mandate
3. KKE - 8,15%, 22 mandate
4. SYRIZA - 5,04%, 14 mandate
5. LAOS - 3,79%, 10 mandate
Voturi numărate 99,71%
Participare la vot 74%
Total mandate 300

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite