Premierul Gyurcsany a pierdut simpatia SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cuvântarea de anul trecut de la Öszöd în care premierul Ferenc Gyurcsány a recunoscut că pentru a câştiga alegerile, i-a minţit pe unguri în ceea ce priveşte situaţia

Cuvântarea de anul trecut de la Öszöd în care premierul Ferenc Gyurcsány a recunoscut că pentru a câştiga alegerile, i-a minţit pe unguri în ceea ce priveşte situaţia economică, precum şi politica de susţinere a conductei ruseşti "South Stream", în defavoarea "Nabucco" sunt principalele motive care au dus la pierderea simpatiei Statelor Unite faţă de socialiştii din Ungaria şi faţă de liderul lor, susţine, într-un studiu, Institutul Budapest Analyses (BA), citat de "Magyar Nemzet".

Referindu-se la cuvântarea respectivă, studiul arată că în străinătate, în astfel de cazuri, premierii îşi dau demisia.

Apropierea faţă de Rusia l-a costat

Dar elementul determinant pentru schimbarea aprecierii lui Gyurcsány la Washington a fost politica sa faţă de Rusia. Consilierii premierului, constată studiul, nu şi-au dat seama de consecinţele asupra relaţiilor transatlantice a angajării premierului faţă de "South Stream" şi minimalizarea importanţei strategice a conductei "Nabuco". Un alt element considerat "prorus" a fost şi numirea în fruntea Oficiului pentru Securitate Naţională a lui Sándor Laborc, ofiţer care şi-a făcut studiile la Academia KGB.

Moartea lui Tom Lantos, altă lovitură

Gyurcsány şi Partidul Socialist Ungar au mai pierdut doi sprijinitori importanţi în SUA, ceea ce a contribuit, de asemenea, la schimbarea aprecierii faţă de premier, afirmă BA. Este vorba despre încheierea mandatului ambasadorului Ungariei la Washington, András Simonyi, un reprezentant fervent al intereselor PSU, şi despre dispariţia congresmanului Tom Lantos, unul dintre principalii susţinători ai socialiştilor unguri.
Ilustrativă pentru această tendinţă este amânarea sine die a vizitei premierului ungar la Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite