Premierul Erdogan, în război cu justiţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al Turciei a cerut scoaterea în ilegalitate a partidului de guvernare AK, acuzându-l de încălcarea Constituţiei Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat ieri

Procurorul general al Turciei a cerut scoaterea în ilegalitate a partidului de guvernare AK, acuzându-l de încălcarea Constituţiei

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a criticat ieri propunerea de scoatere în ilegalitate a partidului său de guvernare, AK, spunând că acest lucru ar fi "împotriva dorinţei poporului". El a făcut această declaraţie după ce procurorul general a cerut Curţii Constituţionale să interzică partidul, acuzându-l de activităţi împotriva statului secular.

Constituţia seculară a Turciei nu permite niciun fel de influenţe religioase asupra activităţilor de stat. Partidul AK, cu rădăcini islamiste, din care fac parte atât premierul Recep Tayyip Erdogan, cât şi preşedintele Abdullah Gul, a câştigat alegerile generale de anul trecut.

Anunţând rechizitoriul, procurorul general al Turciei, Abdurrahman Yalcinkaya, a spus că există suficiente dovezi care arată că partidul a încălcat Constituţia seculară a ţării. El a spus că AK a fost investigat timp de şase luni. "Acţiunea nu este îndreptată către Partidul Dreptate şi Dezvoltare (AK), ci împotriva voinţei poporului. Nimeni nu poate spune că susţinătorii AK sunt în centrul unor activităţi antiseculare", a declarat Erdogan.

Controversa baticului

AK îşi are rădăcinile într-un partid islamic scos în ilegalitate. Totuşi, premierul Erdogan, care negociază accederea Turciei la UE, susţine că viziunea politică a partidului s-a schimbat. AK este de mai mult timp în conflict cu elitele seculare ale ţării, susţinute de armată.

Curtea Constituţională judecă un recurs făcut de Opoziţia proseculară, care atacă amendamentele aduse Constituţiei în februarie de către guvern. Potrivit acestor amendamente, femeile pot purta baticul în universităţi.

În sprijinul deciziei, AK a venit cu argumentul că interzicerea baticului împiedica pe nedrept un mare număr de femei să urmeze studii superioare, având în vedere că circa 66% din totalul femeilor din Turcia poartă basmaua. Mulţi dintre secularişti echivalează însă portul basmalei în instituţiile publice cu Islamul politic.

Avertisment al UE

Comisarul pentru extinderea UE, Olli Rehn, a criticat gestul procuraturii turce, spunând că el nu corespunde standardelor democratice pe care trebuie să le aibă un stat care aspiră la a deveni membru al UE. "Într-o democraţie europeană normală, problemele politice sunt dezbătute în parlament şi decise la urne, nu în tribunale.

Executivul nu trebuie să se amestece în problemele justiţiei, iar justiţia nu trebuie să se amestece în politica democratică", a declarat Rehn. El a spus că încercarea procurorilor de a răsturna guvernul nu va întrerupe negocierile de aderare. Declaraţiile sunt de natură să întărească legitimitatea premierului Erdogan în lupta cu justiţia. Actualmente, Turcia implementează reformele cerute în procesul de aderare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite