Premierul Belgiei nu ştie imnul ţării sale!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yves Leterme a confundat "La Brabanconne" cu "Marseilleza" chiar de ziua naţională Însărcinat de regele Belgiei, Albert al II-lea, să formeze noul cabinet, Yves Leterme a făcut o nouă

Yves Leterme a confundat "La Brabanconne" cu "Marseilleza" chiar de ziua naţională

Însărcinat de regele Belgiei, Albert al II-lea, să formeze noul cabinet, Yves Leterme a făcut o nouă gafă. După ce i-a supărat pe valoni, liderul CDV nu a fost în stare să cânte câteva acorduri din imnul naţional.

Întrebat de reporterii de televiziune dacă ştie imnul naţional al Belgiei, Yves Leterme a răspuns ezitant că îl ştie puţin. La insistenţele reporterilor, care i-au cerut să cânte câteva acorduri, premierul desemnat a început melodia imnului naţional al Franţei.

Filmuleţul cu această gafă a lui Leterme a fost preluat de întreaga presă belgiană şi circulă pe internet prin intermediul site-ului YouTube. Reporterii postului de televiziune RTBF au făcut un sondaj printre politicieni pentru a vedea dacă aceştia cunosc semnificaţia istorică a zilei de 21 iulie. Leterme nu a trecut testul, dar nu este singurul.

Nici premierul în exerciţiu, Guy Verhofstadt, nu a ştiut de ce 21 iulie este Ziua Naţională a Belgiei. La 21 iulie 1831 s-a urcat pe tron primul rege al Belgiei, Leopold I, care a instituit monarhia constituţională şi democraţia parlamentară. Fost premier al guvernului regional al Flandrei, Leterme a provocat iritare în rândul valonilor (vorbitori de limbă franceză) din Belgia, spunând că aceştia sunt fie prea proşti, fie nu au bunăvoinţa necesară pentru a învăţa flamanda (limba vorbită în partea de nord a ţării).

Convorbire telefonică în biserică

Yves Leterme a vorbit la telefonul mobil în biserică, în timpul slujbei oficiate cu ocazia Zilei naţionale. Când a plecat, ca să evite aglomeraţia, nu a respectat regulile de circulaţie, iar maşina sa a luat-o pe sens interzis.
Reporterii de la RTBF au remarcat, de asemenea, absenţa sa de la parada militară de la 21 iulie, ceea ce, sugerează ei, constituie încă o gafă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite