Premieră în alegerile din Franţa: Francezii din America de Sud şi de Nord, votează în avans

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francezii de peste mări şi cei din America de Sud şi de Nord au încept deja să voteze în cadrul primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ceilalţi mai au la dispozitie mai puţin de o zi de reflecţie, pentru a se hotărî cu cine votează mâine.

Francezii din Brazilia, Uruguay, Argentina, SUA şi Canada au început să voteze sâmbătă, la ora locală 8.00 (14.00, ora României), pentru primul tur al scrutinului prezidenţial francez, cu 19 ore înaintea celorlalţi alegători.

La Rio de Janeiro, secţia de vot instalată la Consulatul Franţei s-a deschis cu câteva minute după ora 8.00 şi urma să se închidă la 18.00 (24.00, ora României). Mai mulţi alegători aşteptau deja să depună buletinele de vot în urne.

„Aceasta este prima dată când francezii din străinătate nu vor vota în aceeaşi zi. Toată America şi Antilele vor vota sâmbătă, între 8.00 şi 18.00", a declarat un diplomat francez. Această schimbare are ca scop să le permită francezilor din străinătate să voteze în aceleaşi condiţii ca ceilalţi, adică fără să cunoască rezultatele votului.

Difuzarea rezultatelor, înainte de închiderea urnelor, drastic pedepsită


Campania electorală s-a încheiat, ieri. În cursă, sunt 10 concurenţi, dar şansele cele mai mari le au socialistul Francois Hollande şi actualul şef al statului, de dreapta, Nicolas Sarkozy. Astăzi, reuniunile publice sunt interzise, la fel şi distribuirea de pliante şi trimiterea de mesaje electronice electorale.

În plus, este interzisă actualizarea, inclusiv automată, a site-urilor electorale pe internet. În mass media nu apare niciun interviu al candidaţilor sau cu susţinătorii acestora şi nici nu este dat vreun sondaj. Pentru ca secretul rezultatului votului de mâine să fie păstrat, nu se vor face sondaje la ieşirea de la urne.

Cei care s-ar încumeta să difuzeze rezultate înaintea orei locale 20:00, ar putea primi amenzi de ordinul a zeci de mii de euro. Principala temere este ca absenteismul să fie în jur de 30%, mai ridicat decât în anii precedenţi. Acest lucru s-ar putea datora unei campanii electorale care nu a suscitat entuziasm, dar şi faptului că, în unele regiuni ale Franţei, este vacanţă şcolară.

Ultimele săgeţi

Ieri, principalii doi competitori şi-au trimis ultimele săgeţi şi au încercat să-şi mobilizeze eletoratul să iasă la urne. În ultimul său interviu înainte de încheierea campaniei electorale, acordat postului de radio Europe1, François Hollande a făcut apel la prudență, chiar dacă sondajele îl dau favorit în turul al doilea:

"Sunt candidat în turul întâi și prin urmare nu pot spune ceea ce se va întâmpla în al doilea. Vă reamintesc că în 2002, acum zece ani, sondajele îi dădeau în turul al doilea pe Jacques Chirac şi pe Lionel Jospin, dar lucrurile s-au petrecut cu totul altfel".

Surpriza de atunci a fost clasarea pe locul doi a cadidatului extremei drepte, Jean-Marie Le Pen, a cărei fiică Marine Le Pen candidează şi ea la prezidenţialele de anul acesta şi speră să repete performanţa părintelui său. Candidatul socialist a declarat că este posibilă și o surpriză neplăcută și chiar dacă va trece în turul al doilea, lupta nu va fi deloc ușoară, recunoscând indirect capacitatea de luptă a contracandidatului său, actualul președinte, Nicolas Sarkozy.

Hollande a surprins şi prin intervenția sa privind Siria, deoarece politica externă nu a fost abordată frontal de el, pentru a nu intra pe un teren pe care Sarkozy este net avantajat. Hollande a spus că: în cazul în care va fi ales, şi dacă ONU va hotărî o intervenţie militară în Siria, Franţa va participa la aceasta.

Sarkozy, tunurile pe Hollande şi Schengen

De partea cealaltă, președintele-candidat Nicolas Sarkozy a declarat pentru cotidianul „Le Figaro" că rivalul său socialist va fi, în caz de victorie, „prizonierul extremei stângi", din cauza „trocului" de dinainte de alegeri făcut de acesta .

Sarkozy a vrut să se prezinte în stilul său caracteristic, ofensiv, subliiind: "Sunt angajat într-o lupta în care, de patru săptămâni, sunt singur contra a nouă candidaţi". Cu toate acestea, Sarkozy a declarat şi el că rezultatul din 22 aprilie poate rezerva surprize. Preşedintele-candidat nu a uitat să amintească nici de revizuirea acordurilor Schengen, în vederea consolidării controlului la frontiere şi aplicarea unui Buy European Act (după modelul unei legi americane, care obligă statul să utilizeze produse din producţie internă pentru contractele publice).

Liderul de la Elysee a vorbit şi despre o retragere a trupelor din Afganistan, devansată pentru sfârşitul lui 2013, înjumătăţirea numărului imigranţilor clandestini (la 100.000), înăsprirea condiţiilor de reîntregire a familiei şi consolidarea politicii penale vizând minorii.

Alte subiecte punctate de actualul şef al statului, înainte cu o zi ca francezii să se ducă la urne, au fost: o reformă a formării profesionale, reducerea deficitului, reindustrializarea Franţei, creşterea protecţiei sociale prin creşterea TVA-ului şi impozitarea „exilaţilor fiscal".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite