Pregătiri pentru distrugerea unui satelit scăpat de sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marina americană a deplasat, ieri, o navă într-o poziţie optimă în vederea pregătirilor de a distruge un satelit de spionaj, care se află în derivă. Se urmăreşte distrugerea acestuia

Marina americană a deplasat, ieri, o navă într-o poziţie optimă în vederea pregătirilor de a distruge un satelit de spionaj, care se află în derivă. Se urmăreşte distrugerea acestuia înainte de a intra în atmosfera planetei, pentru a evita eventuale consecinţe nefaste, au informat oficiali de la Pentagon.

Prima încercare de a distruge satelitul american - de mărimea unui autobuz - care se află scăpat de sub control a fost programată pentru ieri-noapte (conform fusului orar de peste Ocean).

Înarmată cu rachete special modificate, nava USS Lake Erie a fost însărcinată să intercepteze satelitul defect deasupra Oceanului Pacific. Acesta este prevăzut cu rezervoare care conţin hidrazină, o substanţă chimică foarte toxică, şi carburant. Hidrazina atacă sistemul nervos central şi poate fi letală în doză mare, dar se degradează rapid sub efectul căldurii şi al razelor ultraviolete.

Oficialii americani afirmă că Pentagonul a luat decizia de a-şi asigura suficient timp pentru o eventuală a doua tentativă de doborâre a satelitului.

Dacă nu s-ar lua măsuri pentru distrugerea sa, satelitul în derivă s-ar prăbuşi pe pământ. Fumul toxic degajat de acesta s-ar putea răspândi pe o suprafaţă echivalentă cu două stadioane de fotbal. S-a ales distrugerea satelitului în momentul intrării în atmosferă, pentru ca fragmentele din care e compus să ardă rapid. Administratorul NASA, Michael Griffin, a precizat că acţiunea militară nu poate agrava situaţia. Dacă satelitul va fi distrus parţial, va rămâne pe o orbită aproximativă şi va arde în atmosferă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite