Prea târziu pentru UE?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Summitul Uniunii Europene de la Bruxelles a fost proclamat drept o victorie istorică.

Propunerile franco-germane pentru înfiinţarea unei uniuni bugetare şi fiscale comune au fost aprobate de aproape toţi membrii UE, cu excepţia Marii Britanii. Măsurile privind unificarea politicii economice, în scopul întăririi disciplinei bugetare şi financiare sunt în mod evident necesare. Dar problema este că deciziile actuale ar putea să fi fost luate prea târziu.

Cea mai important punct din acest acord este cel care dă dreptul unui  organism supranaţional să aibă autoritate sporită asupra guvernelor naţionale. De fapt, se speră că federalizarea se va realiza prin adoptarea unei  Constituţii, dar această tentativă s-a mai soldat odată cu un eşec. Un astfel de proiect ar fi putut fi adoptat, probabil, pe la mijlocul anilor '90, când integrarea europeană era la apogeu, iar atmosfera în Europa era mai optimistă, astăzi este diferită. În aşteptarea colapsului, tensiunea creşte între state. Populaţia din statele membre nu înţelege situaţia şi nici măsurile luate. La aceasta se adaugă absenţa încrederii în elitele conducătoare care sunt neconvingătoare.

Iar noul Tratat convenit cu ocazia summitului UE de la sfârşitul săptămânii trecute a fost adoptat în aceste circumstanţe. În fază preliminară, coordonarea va fi extrem de dureroasă. Apoi, documentul trebuie ratificat de către toate statele membre. Probleme vor apărea în multe parlamente naţionale deoarece acest tratat loveşte drepturile suverane ale autorităţilor naţionale. La aceasta se adaugă faptul că în unele state va fi necesar un referendum pentru amendarea Constituţiei, dat fiind că unele guverne ar putea prefera să supună această problemă votului populaţiei pentru a scăpa de responsabilitatea de a lua această decizie gravă. Iar în acel moment situaţia va deveni disperată.

Summitul UE nu a rezolvat problema Uniunii deoarece şansele de intrare în vigoare a noului Tratat, în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat, sunt aproape nule. Totuşi acest proces are un avantaj: va evidenţia interesele, posibilităţile şi limitele reale ale statelor membre. Şi abia după aceea contururile Uniunii Europene vor începe, probabil, să apară. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite