Practicile sovietice de represiune revin în Rusia lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După povestea jurnalistei Larisa Arap, apar noi mărturii privind reînvierea practicilor sovietice în Rusia lui Putin. Un ziarist de la "Sunday Times" a relatat tragedia unor soţi închişi

După povestea jurnalistei Larisa Arap, apar noi mărturii privind reînvierea practicilor sovietice în Rusia lui Putin. Un ziarist de la "Sunday Times" a relatat tragedia unor soţi închişi într-o clinică psihiatrică, din cauza unor vecini cărora au refuzat să le vândă apartamentul în care locuiau.

Emilia Tomareva şi Albert Uzikov din Moscova au primit, într-o zi, vizita psihiatrului Dimitri Muhin, însoţit de un poliţist şi doi bărbaţi în halate albe. Fără să li se explice nimic, au fost urcaţi într-o ambulanţă şi internaţi într-un spital psihiatric, timp de 10 zile.

Uzikov, bolnav de leucemie, a decedat la câteva luni după externare. Soţia sa este convinsă că de vină sunt injecţiile care i-au fost făcute în spital.

Ca şi în cazul Larisei Arap, activiştii pentru apărarea drepturilor omului sunt de părere că este vorba de încă o dovadă a faptului că Vladimir Putin apelează la "uneltele" sovietice de represiune şi intimidare.

Unii critici ai regimului merg şi mai departe, subliniind că, cel puţin în perioada comunistă, cei internaţi la psihiatrie erau disidenţi care trebuiau reduşi la tăcere.

Numai că în Rusia de astăzi, un psihiatru poate fi mituit pur şi simplu pentru a decide internarea unei persoane perfect sănătoase. Serghei Ablamski, un avocat din Briansk, a intrat în conflict cu un procuror, pe care l-a acuzat de corupţie. Avocatul a fost internat într-o clinică de psihiatrie, de unde a ieşit abia după o lună.

Berezovski lansează noi critici

Regimul lui Putin este autoritar şi ilegitim, apreciază Boris Berezovski, într-un comentariu publicat de "Sunday Times", adăugând că organizarea de alegeri libere este imposibilă. Miliardarul mai susţine că preşedintele rus a anulat drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În condiţiile în care Putin nu mai poate candida pentru un nou mandat, Kremlinul a pregătit un scenariu pentru alegerile din 2008. Potrivit lui Berezovski, va fi ales un "succesor de paie". Acesta va demisiona după ce va fi votat un amendament la Constituţie, care îi va permite lui Putin să revină la putere.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite