Povestea doctorului Raed Arafat a trecut Oceanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigiosul ziar american „New York Times" face un portret al medicului Raed Arafat şi povesteşte pe larg cum a înfiinţat acesta medicina de urgenţă în România.

„Când Raed Arafat a demisionat luna trecuă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit pe străzi în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea sa", scrie prestigiosul ziar american „New York Times" .

„Demonstraţiile au devenit voiolente, protestatarii provocând incendii şi aruncând cu pietre în poliţişti. Faptul că aceasta nu a fost o reacţie obişnuită la plecarea unui oficial guvernamental este o reflectare a faptului că dr. Arafat, de origine palestiniană, nu este un oficial oarecare. El a fost unul dintre fondatorii lăudatului sistem de urgenţă al acestei ţări, iar motivul pentru plecarea sa de la minister a fost unul public şi urât", scrie publicaţia americană.

„New York Times" aminteşte cum Raed Arafat a apărut la televiziunea publică pentru a discuta planul de reformă al sănătăţii, în ianuarie, iar preşedintele Traian Băsescu a telefonat şi l-a criticat în direct acuzându-l că a minţit când a spus că guvernul vrea să distrugă sstemul de urgenţă. Iar apoi, „şocat de protestele ulterioare", preşedintele a dat înapoi iar Dr. Arafat a acceptat să se întoarcă.

Sistem de urgenţă „mai bun decât cel american"

„Sunt însurat cu medicina de urgenţă", a declarat Dr. Arafat, care este celibatar, pentru publicaţia americană.

„New York Times" vorbeşte despre cum , imediat după căderea comunismului, în 1990, Raed Arafat a mers la Regensburg (Germania), pentru a cumpăra o ambulanţă uzată cu un defibrilator şi o trusă de resuscitare, cu ajutorul prietenilor de la Crucea Rioşie din Germania. „Tânărul doctor palestinian a adus această maşină în România unde lucra ca medic anestezist".

"Începuturile au fost umile, dar rezultatul nu. Sistemul de urgenţă din România, SMURD, are acum 170 de echipe de răspuns direct la urgenţe, 12 centre de formare şi 4 elicoptere, iar al cincilea urmează a fi achiziţionat în primăvară. În România este privit drept una dintre părţile care funcţionează foarte bine, într-un sistem de sănătate ruinat", scrie „New York Times".

Când funcţionează foarte bine, sistemul e mai bun decât ceea ce avem noi, iar când funcţionează ceva mai rău, e totuşi cu siguranţă mai bun decât ceea ce există în multe state ale SUA", a declarat Peter Gordon, specialist în medicina de urgenţă la Centrul Medical Bassett din Cooperstown (New York), citat de publicaţia americană. Peter Gordon a lucrat circa un deceniu cu doctorul Raed Arafat pentru a-l ajuta să construiască sistemul.

CINE ESTE RAED ARAFAT

În timpul copilăriei sale în Cisiordania, Raed Arafat a memorat "fiecare pagină, fiecare fotografie" din cartea "Primul Ajutor fără Panică". Născut în Damasc, Siria, şi crescut în Nablus, Cisiordania, el mergea, la vârsta de 14 ani, cu pompierii la intervenţii de urgenţă şi, mai mult, îi învăţa pe aceştia tehnici citite din manualul său de prim-ajutor. La 15 ani începuse deja să lucreze voluntar la spitalul din Nablus, unde i s-a permis să facă injecţii antitetanos şi să aplice copci sub supraveghere profesionistă.

A pierdut trenul pentru America...

Tânărul Raed a fost acceptat la o universitate din Statele Unite. Dacă nu ar fi intervenit părinţii săi, viitorul lui ar fi fost diferit, într-o ţară care i-ar fi putut folosi talentele dar care, cu siguranţă, nu avea atâta nevoie de ele ca România. Părinţii săi se temeau că, dacă va studia în America, va rămâne acolo definitiv, aşa că nu i-au spus despre scrisoarea de acceptare la universitate.

...şi a ales, în schimb, România

A plecat însă în 1981, la vârsta de 17 ani, în România. "Dacă regimul nu s-ar fi schimbat, nu aş fi rămas", a precizat Arafat.

El a studiat la Cluj, apoi s-a specializat în anestezie şi terapie intensivă la Târgu Mureş. La scurt timp după căderea comunismului, doctorul a mers la Regensburg, în Germania, pentru a cumpăra, cu ajutorul Crucii Roşii germane, un vehicul de urgenţă la mâna a doua, pe care l-a condus până în România.

Într-o perioadă de schimbare în Europa de Est, tânărul doctor muncea neobosit pentru a înfiinţa un sistem de medicină de urgenţă modern şi eficient, într-o ţară în care ambulanţele erau ceva mai mult decât nişte taximetre pentru bolnavi. Tatăl său murise şi îi lăsase o mică moştenire, cu care doctorul Arafat a trăit în anii 1990-1998, când lucra ca voluntar.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite