Potop în Italia şi în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oraşul italian Genova arată ca după război. Ploile au făcut prăpăd şi în sudul Hexagonului. Nord-vestul Italiei a fost măturat de ploi şi de furtuni în acest weekend. Asupra oraşului Genova s-a abătut vineri noaptea un adevărat potop, o treime din cantitatea de precipitaţii ce cade de obicei într-un an.

Canalizarea nu a făcut faţă, traficul a fost paralizat, magazine şi cartiere întregi au fost inundate, la fel şi pasajele subterane. Viitura râului Feraggiano a ajuns pe neaşteptate în Genova şi a luat totul în cale, inundând clădirile din cartierul Marassi.

 Primarul localităţii, Marta Vincenzi,  a decretat sâmbătă interdicţia de circulaţie şi închiderea şcolilor pentru ca echipele de intervenţie să poată să-şi facă treaba mai uşor. „Este ca şi cum am fi în stare de război. Dezastrul a survenit în jurul râului Feraggiano. A fost un zid de apă înfricoşător, incredibil. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. Un adevărat tsunami", a declarat Vincenzi, citată de „La Repubblica".

Meteorologii nu au veşti bune

„Am cerut premierului să pună la dispoziţia şefului departamentului de Protecţie Civilă toate resursele umane şi materiale pentru a face faţă situaţiei", a declarat şeful departamentului de Protecţie Civilă, Franco Gabrielli.

Şase persoane şi-au pierdut viaţa în urma acestor inundaţii, printre care şi o femeie de origine albaneză de 28 de ani, care s-a înecat împreună cu cele două fiice ale sale, una de un an şi cealaltă de 8 ani, într-un subsol inundat.

În urma apelor au rămas acum adevărate râuri de noroi, resturi de toate felurile, mormane de maşini puse unele peste altele de şuvoaie. Meteorologii nu au veşti prea bune, previzionând că ploile vor continua până marţi, agravând şi mai mult situaţia. Ei au avertizat că inundaţii ca acelea din Genova s-ar putea abate şi asupra capitalei Roma, dar şi a provinciilor Toscana, Sardinia şi Sicilia.

Aceste inundaţii intervin la o săptămână după ce o serie de intemperii s-a abătut asupra regiunilor Toscana şi Liguria, soldându-se cu moartea a zece persoane şi daune materiale de sute de milioane de euro.

Franţa: Furtuni violente şi ploi torenţiale

În sudul Franţei plouă torenţial de două zile, 12 departamente fiind în alertă portocalie (gradul trei din patru). În câteva localităţi, apa a intrat în casele oamenilor. Mulţi n-au mai avut timp să salveze nimic, atât de repede a venit viitura. Bilanţul provizoriu indică doi morţi, o persoană dispărută şi peste 1.600 de oameni evacuaţi. Echipele de salvare au intervenit în 2.300 de cazuri. Doi bărbaţi s-au refugiat în copaci din calea apelor şi şi-au petrecut noaptea agăţaţi de crengi. Au fost salvaţi cu ajutorul unui elicopter a doua zi dimineaţa. Furtunile puternice au blocat mai multe drumuri şi căi ferate şi au lăsat fără curent electric 8.000 de locuinţe. Meteorologii întrevăd o ameliorare a vremii abia astăzi.

"A fost un zid de apă înfricoşător. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. Un adevărat tsunami."
Marta Vincenzi
primar Genova

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite