Portugalia speră într-un acord pentru Tratatul constituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu trei zile înainte de summitul de la Lisabona, Portugalia, care deţine preşedinţia UE, s-a arătat optimistă în privinţa unui acord asupra Tratatului constituţional. "Suntem şi mai

Cu trei zile înainte de summitul de la Lisabona, Portugalia, care deţine preşedinţia UE, s-a arătat optimistă în privinţa unui acord asupra Tratatului constituţional. "Suntem şi mai încrezători decât înainte, datorită atmosferei excelente de la discuţii", a afirmat ieri, la Luxemburg, secretarul de stat portughez pentru afaceri europene, Manuel Lobo Antunes, cu ocazia reuniunii miniştrilor europeni de externe.

Reprezentantul preşedinţiei portugheze s-a declarat mai ales "încurajat" de atitudinea "constructivă şi pozitivă" a Poloniei din discuţii, care şi-a exprimat "voinţa foarte clară şi foarte puternică de a ajunge la un acord în Lisabona".

Printre problemele restante înainte de adoptarea tratatului, prevăzute la summitul de la Lisabona de joi şi vineri, figurează cererea Poloniei de a include în tratat o clauză numită "Ioannina", care permite statelor aflate în minoritate când este vorba să blocheze o decizie pe o anumită perioadă.

Varşovia insistă asupra acestui punct pentru a compensa pierderea de pondere relativă în sistemul de vot prevăzut în noul tratat. Pe lângă viitorul Tratatului constituţional, dosarul Kosovo şi problema Iranului s-au aflat, de asemenea, pe agenda reuniunii de la Luxemburg. Adrian Cioroianu, ministrul român de externe, a reafirmat că România aşteaptă găsirea unei poziţii comune în cadrul UE pentru acest dosar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite