Portugalia, retrogradată de agenţia Moody’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moody's a redus ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la „Ba2", devenind prima mare agenţie de evaluare financiară care retrogradează ţara în categoria speculativă  - „junk". După Grecia, Portugalia a devenit astfel cel de-al doilea stat din zona euro cu un rating în categoria „junk".

Grecia are însă un rating mult mai scăzut în catalogul Moody's, respectiv „Caa1". Moody's avertizează că guvernul de la Lisabona ar putea avea nevoie de un nou ajutor financiar, după ce, în aprilie, a încheiat un acord de finanţare cu UE şi FMI, în valoare de 78 miliarde euro. Moody's avertizează că guvernul portughez ar putea să nu reuşească să îndeplinească ţintele de reducere a deficitului bugetar şi de stabilizare a datoriei publice stabilite în acordul internaţional.

CE critică Moody's

Unii economişti consideră că şi Irlanda ar putea avea nevoie de un nou program de ajutor internaţional, iar investitorii se tem că Spania şi Italia sunt următoarele la rând pentru acorduri cu UE şi FMI. Comisia Europeană (CE) a arătat ieri că regretă decizia Moody's, afirmând că măsura subliniază „comportamentul îndoielnic" al agenţiilor de rating. „Momentul deciziei Moody's nu e numai îndoielnic, dar e totodată bazat pe scenarii absolut ipotetice", a declarat un purtător de cuvânt al CE. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a spus că decizia contribuie la speculaţiile de pe piaţa datoriilor de stat din zona euro.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite