Portugalia, în pragul zilelor negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca şi pentru greci, principala întrebare pentru portughezi este până când vor mai răbda efectele crizei.

Ei sunt nevoiţi, conform datelor statistice şi economice prezentate recent de guvernul social-democrat (de centru-dreapta) al lui Pedro Coelho, să facă faţă celor mai dure condiţii de recesiune din ultimii 30 de ani. Bugetul pentru 2012 ia în calcul, printre altele, o reducere a activităţilor economice cu 2,8%, suprimarea celui de-al 13-lea salariu, o creştere a ratei şomajului care va ajunge (în premieră) la 14%.

Beneficiind de asistenţa financiară a comunităţii internaţionale, care i-a acordat, în primăvară, un ajutor excepţional de 78 de miliarde de euro, Portugalia încearcă, deocamdată fără succes, să-şi însănătoşească sectorul finanţelor publice. Însă obiectivul de a-şi aduce deficitul la 5,9% din PIB până la sfârşitul anului are puţine şanse de a fi atins, din moment ce în primul semestru se ridica la 8,3%.

Intervalul 2012-2013 va fi marcat de un ansamblu de măsuri dure. Portughezii vor plăti impozite mărite pentru case şi maşini, ca şi o taxă pe valoarea adăugată crescută de la 13 la 23%. Funcţionarii, cărora le-au scăzut deja salariile cu 5%, sunt vizaţi de alte măsuri nepopulare: în următorii doi ani, cei cu un salariu lunar mai mare de 1.000 de euro nu vor mai primi nicio primă de vacanţă. Nici preşedintele portughez, Anibal Cavaco Silva, nu scapă de rigoarea crizei: în următorii doi ani, indemnizaţiile sale prezidenţiale vor fi mai mici cu peste 40.000 de euro. Drept urmare, portughezii se pregătesc de o grevă generală la nivel naţional. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite