Polonia solicită prelungirea creditului la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia intenţionează să contracteze o nouă linie flexibilă de credit la FMI, pe termen de un an, în valoare de 20,1 miliarde de dolari.

Directorul adjunct al FMI, John Lipsky, a declarat că noul credit, care va fi supus aprobării consiliului FMI la începutul lui iulie, este de fapt o prelungire a liniei de creditare de care beneficiază Polonia începând din 2009.

Varşovia doreşte acest credit numai ca o precauţie şi nu intenţionează să folosească banii pentru a-şi reface rezerva valutară.
Linia flexibilă de credit reprezintă un instrument financiar nou, înfiinţat de FMI anul trecut, pentru economiile performante care au fost lovite de criză.  

Potrivit lui Lipsky, Polonia a gestionat bine criza financiară, dar precauţia se impune, din cauza incertitudinii privind refacerea economiei globale. El a declarat că Polonia a revenit la creşterea economică şi că băncile sunt gata să extindă, treptat, creditarea.

Prudenţă şi stabilitate

„Totuşi, date fiind nesiguranţa în privinţa prognozelor globale şi incertitudinea investitorilor, sunt de acord cu autorităţile poloneze că e nevoie de o nouă linie de credit, care să furnizeze siguranţă împotriva riscurilor externe", a adăugat el.

Noul şef al Băncii Centrale a Poloniei, Marek Belka, susţine că disciplina bugetară a Germaniei e un bun exemplu pentru restul ţărilor Europei, care ar trebui nu numai să reducă deficitele, dar şi să-şi adapteze bugetele la ciclul lor economic.

Belka, fost director al FMI şi fost premier al Poloniei, a fost numit şef al Băncii Centrale de către preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, după ce predecesorul său, Slawomir Skrzypek, a murit în accidentul de avion din aprilie, care l-a ucis şi pe preşedintele Lech Kaczynski.

Ţinta sa este de a reduce deficitul sub 3% până în 2012 sau 2013. El spune că o politică fiscală restrictivă nu va împiedica creşterea economică, viziune împărtăşită şi de reprezentanţii guvernului de la Varşovia. 

„Cel mai important lucru e să fim prudenţi şi stabili", a spus Jan Krzysztof Bielecki, consilier al premierului Donald Tusk. Deficitul bugetar al Poloniei este prognozat să se apropie de 7% din PIB în acest an. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite