Polonia şi Ungaria sprijină aderarea Moldovei la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia a solicitat ca Republica Moldova să primească aceeaşi Foaie de parcurs pentru aderarea la Uniunea Europeană ca şi ţările din Balcanii de Vest.

Oficialii polonezi au adresat în acest sens o scrisoare comisarului european pentru Extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, potrivit serviciului de presă al guvernului moldovean.

Informaţia a fost făcută publică la Luxemburg, în cadrul unei întâlniri a premierului moldovean,  Vlad Filat, cu miniştrii Afacerilor Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care formează grupul de prieteni ai Republicii Moldova. Ungaria, prin reprezentantul său la eveniment, a menţionat că sprijină iniţiativa Poloniei şi că va cere Consiliului UE şi Parlamentului European (PE) să urgenteze dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Cele două state se alătură astfel demersurilor făcute de România pentru includerea Republicii Moldova pe foaia de parcurs a Balcanilor de Vest. Serbia, Macedonia, Muntenegru, Kosovo, Bosnia, Albania şi Croaţia sunt în diferite faze ale procesului de aderare, însă oficialii europeni susţin că uşa uniunii le rămâne deschisă.

Ajutor macroeconomic

În cursul unei reuniuni desfăşurate la Sarajevo , la începutul acestei luni, miniştrii de Externe ai UE au asigurat aceste state că procesul de aderare va continua,  în ciuda crizei financiare din Grecia şi a mesajelor contradictorii care vin în prezent din partea statelor UE.

În acelaşi timp, Polonia susţine că  Republica Moldova are nevoie de asistenţă sub formă de grant în cadrul Programului de asistenţă pentru guverne.

Săptămâna trecută, Stefan Fule a anunţat că Bruxellesul a prezentat PE un proiect de lege care prevede un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de 90 milioane de euro pentru Republica Moldova. Potrivit lui, „Moldova este un candidat de prim rang pentru asistenţa UE în această parte a lumii".

"Moldova este un candidat de prim rang pentru asistenţa UE în această parte a lumii."
Stefan Fule
comisar european pentru Extindere şi politică de vecinătate

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite