Polonia se „leapădă“ de protejata Georgia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varşovia şi-a schimbat radical politica de sprijin necondiţionat faţă de Georgia (în special împotriva ruşilor). Preşedintele recent ales, Bronisław Komorowski, a declarat, într-un interviu pentru cotidianul "Rzeczpospolita", că Georgia nu poate conta pe el la fel de mult ca pe precedesorul său, Lech Kaczyhski.

"Nu mă voi duce în străinătate doar pentru că aşa doreşte preşedintele Georgiei", a explicat Komorowski, potrivit Euractiv.com. Presa rusă a reacţionat cu o satisfacţie evidentă, titrând "Polonia refuză să mai fie prietena Georgiei" sau "Preşedintele Poloniei pune la punct Georgia". "Resetarea relaţiilor pe axa Varşovia-Tbilisi nu îi mai lasă practic niciun spaţiu de manevră preşedintelui Mihail Saakaşvili", declară comentatorul Maksim Juşin pentru "Izvestia". Juşin este de părere şi că Rusia poate deveni acum "un partener-cheie" pentru Polonia.

Polonia şi-a abandonat, potrivit unor informaţii, chiar şi speranţa de a avea un diplomat polonez în funcţia de ambasador UE în Georgia, odată cu crearea serviciului diplomatic european. Presa poloneză relatează că este foarte puţin probabil ca Varşovia să obţină postul de ambasador UE la Tbilisi şi că acesta va reveni, cel mai probabil, Bulgariei. Europarlamentarul Jacek Saryusz-Wolski, fost ministru de Externe, a fost cel care a confirmat că un bulgar are cele mai mari şanse să primească acest post.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite