Polonia a votat schimbarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electoratul a decis să pună capăt "dominaţiei" gemenilor Kaczynski. Platforma Civică (PO) a obţinut 41,64% din voturile exprimate în cadrul alegerilor legislative anticipate de duminică,

Electoratul a decis să pună capăt "dominaţiei" gemenilor Kaczynski.

Platforma Civică (PO) a obţinut 41,64% din voturile exprimate în cadrul alegerilor legislative anticipate de duminică, din Polonia, după deschiderea a peste 90% din buletinele de vot. Înfrânt, Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al premierului Jaroslaw Kaczynski s-a clasat pe locul al doilea, cu 32,04% din sufragii. Prezenţa la urne a fost de peste 55%.

Conform acestor rezultate, liberalii conduşi de Donald Tusk ar urma să deţină 207 locuri din cele 460 ale Camerei Inferioare a Parlamentului, în timp ce conservatorii ar putea dispune de 164 de mandate. Pragul electoral de 5% a mai fost depăşit de alte două partide: Alianţa Stânga şi Democraţii (LiD), condusă de fostul preşedinte Aleksander Kwasniewski, creditată cu 13,7% din sufragii, şi Partidul Ţărănesc Polonez (PSL), cu 8,8% din voturi.

Foştii aliaţi ai conservatorilor la putere, partidul populist Autoapărarea şi Liga Familiilor Poloneze, nu au reuşit să intre în parlament, obţinând numai 1,5% şi, respectiv, 1,2% din voturi.

Varşovia a votat masiv pentru liberali

"Gazeta Wyborcza" notează că victoria PO se datorează în primul rând Varşoviei, unde participarea la vot a fost masivă, de peste 74%.

În contul circumscripţiei electorale Varşovia intră şi voturile polonezilor din străinătate, în rândul cărora liberalii au avut întotdeauna rezultate mai bune decât PiS. De altfel, şi la nivel naţional s-a înregistrat o prezenţă-record la urne după 1989, de peste 55%. Din sondajele PBS-DGA rezultă că la urne au mers jumătate din tinerii de 18-19 ani şi 56% din cei între 20-24 de ani.

Rezultatele i-au luat prin surprindere pe conservatori, care nu se aşteptau la o înfrângere atât de categorică. "Satul ne-a lăsat baltă, iar Varşovia ne-a terminat", a conchis un membru al PiS.

Negocieri pentru formarea unei coaliţii

Imediat după publicarea primelor rezultate, lideri ai PO au demarat negocieri cu PSL. Deşi s-a vehiculat încă dinainte de alegeri o posibilă alianţă cu LiD, analiştii apreciază că electoratul liberal ar respinge această variantă.

Tensiunile între învingători şi învinşi au şi apărut ieri-dimineaţă, după ce mai mulţi membri ai PiS i-au solicitat preşedintelui Lech Kaczynski să se implice în desemnarea miniştrilor importanţi, la externe, apărare şi interne.

UE - mulţumită, SUA - rezervate

Lunga noapte poloneză s-a încheiat în cele din urmă cu un triumf, cel al democraţiei, titra ieri presa germană, exprimând satisfacţia mai mult sau mai puţin ascunsă a europenilor pentru eşecul fraţilor Kaczynski. Şi principalele publicaţii din Polonia au salutat victoria liberalilor proeuropeni.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a evocat "spiritul european al poporului polonez" şi a subliniat importanţa contribuţiei Varşoviei la Uniunea Europeană. Şeful Executivului comunitar şi-a exprimat, de asemenea, "încrederea într-o cooperare fructuoasă cu noul guvern". Cancelarul german, Angela Merkel, a ţinut să-l felicite telefonic pe Donald Tusk.

Un purtător de cuvânt al Executivului, Thomas Steg, a declarat că Berlinul aşteaptă "formarea rapidă a guvernului de la Varşovia", cu care speră că va purta "negocieri constructive referitoare la chestiuni politice europene". Hans Gert Poettering a recunoscut că, în calitatea sa de preşedinte al Parlamentului European, trebuie să fie "obiectiv şi neutru", dar a adăugat că se bucură pentru victoria dreptei proeuropene.

În timpul campaniei, Donald Tusk a semnalat o schimbare radicală a politicii externe. Unul dintre colaboratorii săi apropiaţi a precizat că viitorul guvern va adopta Carta Drepturilor Fundamentale, inclusă în noul tratat european, dar respinsă de fraţii Kaczynski. (Cătălina Mihai)

Washingtonul speră în continuarea cooperării

Dacă relaţia cu UE se va îmbunătăţi, cea cu SUA va lua o altă turnură. Liberalii doresc retragerea trupelor din Irak şi au dat indicii clare că vor negocia mai dur pe tema componentelor scutului antirachetă pe care americanii doresc să le amplaseze în Polonia. În replică, secretarul apărării, Robert Gates, şi-a exprimat ieri speranţa că SUA şi Polonia vor continua cooperarea în Irak şi Afganistan, precum şi asupra planurilor scutului antirachetă.

Tusk, adversarul statului providenţă

Favorit la alegerile prezidenţiale de acum doi ani, Donald Tusk a trecut cu greu peste înfrângerea surprinzătoare în faţa lui Kaczynski. În actuala campanie electorală, ca lider al opoziţiei a avut mult timp dificultăţi în a se impune în faţa premierului, pe care l-a dominat însă clar în duelul televizat. În cadrul dezbaterii, Tusk, în vârstă de 50 de ani, a arătat că ştie mult mai bine care sunt preocupările concrete ale polonezilor.

Criticat pentru lipsa îndrăznelii în confruntarea cu Partidul Lege şi Justiţie, care nu a ezitat "să lovească sub centură", Tusk a reuşit să-şi controleze partidul şi să-i elimine pe principalii concurenţi interni. Cofondator al Platformei Civice, Donald Tusk este un adversar declarat al statului providenţă, pledând pentru o implicare mai puternică a societăţii civile şi a antreprenorilor.

Originar din Gdansk, leagănul mişcării Solidaritatea, liderul liberal este un admirator al fostului preşedinte Lech Walesa. Fiul acestuia, Jaroslaw Walesa, este deputat al Platformei Civice. Consultantul politic Eryk Mistewicz apreciază că, în postura de premier, Tusk va trebui să surmonteze principala sa slăbiciune: "dificultatea de a colabora cu cei care nu îi împărtăşesc ideile".

Kaczynski promite o opoziţie dură

Actualul premier Jaroslaw Kaczynski l-a felicitat pe Donald Tusk pentru victorie, dar a precizat că partidul pe care îl conduce se va constitui într-o "opoziţie dură", care va urmări modul în care noii guvernanţi îşi vor respecta promisiunile electorale. Şeful guvernului a pus înfrângerea netă suferită de PiS şi pe seama unui "front comun puternic" împotriva conservatorilor din partea mass-media.

Fratele său îşi va încheia mandatul prezidenţial abia la sfârşitul anului 2010, dar va pierde mult din influenţă, pentru că puterea este exercitată de guvern. Şefului statului îi mai rămâne posibilitatea de a se folosi de dreptul de veto pentru legile care sunt adoptate în parlament.

Preşedintele este totuşi şeful forţelor armate şi, potrivit Constituţiei, cooperează cu Executivul în domeniul politicii externe. De altfel, până în prezent, Jaroslaw Kaczynski, interesat doar de afacerile interne, îi delegase întreaga politică externă lui Lech Kaczynski, mai puţin dosarele sensibile de care se ocupa personal, ştiut fiind faptul că în cuplul de gemeni Jaroslaw este şeful.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite