Polonia rămâne tot pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală din Polonia s-a încheiat oficial, ieri, la miezul nopţii. Ultimele sondaje înainte de votul de mâine arată că avantajul Platformei Civice (PO) faţă de Partidul Lege

Campania electorală din Polonia s-a încheiat oficial, ieri, la miezul nopţii. Ultimele sondaje înainte de votul de mâine arată că avantajul Platformei Civice (PO) faţă de Partidul Lege şi Ordine (PiS) al fraţilor Kaczynski a crescut. În cazul în care sondajele se confirmă, PO ar putea obţine până la 230 de locuri în parlament.

Acest rezultat i-ar permite preşedintelui Donald Tusk să "ocolească" PiS şi Alianţa Stânga şi Democraţii în vederea formării unei majorităţi, variante deloc agreate de electoratul liberal, care ar prefera o cooptare la putere a Partidului Ţărănesc Polonez (PSL).

Observatorii scenei politice poloneze atrag însă atenţia că aceste sondaje nu reflectă realitatea. Experienţa alegerilor precedente a demonstrat că mulţi alegători declară în sondaje că votează cu un partid, pentru ca ulterior să îşi pună ştampila pe altă formaţiune.

Retragere din Irak

Platforma Civică va retrage rapid contingentul polonez din Irak dacă va câştiga alegerile parlamentare anticipate, a anunţat, ieri, Donald Tusk. PO a criticat în repetate rânduri prezenţa trupelor poloneze în Irak alături de forţele americane, dar este pentru prima dată când se exprimă ferm pentru o retragere. Gemenii Kaczynski au replicat că o retragere din Irak ar echivala cu o dezertare.

Mesaje satirice prin internet şi SMS

Campania anostă a fost "salvată" de glumele pe seama gemenilor Kaczynski, fenomen care le-a reamintit multora de perioada comunistă. Spre deosebire de acele vremuri, acum, glumele nu se mai spun la colţul străzii, ci sunt postate pe internet sau transmise prin SMS.

O înregistrare video intitulată "Atacul clonelor", care descrie cum milioane de Kaczynski se pregătesc să invadeze lumea, a fost văzut de mai mult de 2,1 milioane de oameni pe YouTube. Chiar şi una dintre cele mai apreciate publicaţii săptămânale din Polonia, "Politika", a publicat un supliment cu cele mai bune desene ale caricaturistului său pe această temă.

Potrivit France Presse, "mişcarea satirică" a luat naştere ca urmare a faptului că, în doi ani de guvernare, fraţii au avut puţine rezultate concrete, reuşind în schimb să semene discordie în jur, inclusiv în interiorul propriului partid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite