Polonia provoacă UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul Kaczynski susţine un post de radio antieuropean cu bani de la Bruxelles După ce a iritat Uniunea Europeană cu poziţia fermă în privinţa Tratatului constituţional, Polonia

Guvernul Kaczynski susţine un post de radio antieuropean cu bani de la Bruxelles

După ce a iritat Uniunea Europeană cu poziţia fermă în privinţa Tratatului constituţional, Polonia provoacă, din nou, nemulţumire la Bruxelles.

Guvernul Kaczynski a alocat 15 milioane de euro din fonduri europene pentru un proiect al postului ultracatolic Radio Maryja, cunoscut pentru luările de poziţie antisemite şi antieuropene.

Grazyna Gesicka, ministrul pentru dezvoltare regională, care administrează fondurile europene ale Poloniei, a confirmat că şcoala de jurnalism a radioului figurează pe lista celor 350 de proiecte susţinute de minister.

Oficialii de la Bruxelles au afirmat că UE nu poate stopa proiectul postului de radio, dar au reamintit Poloniei că trebuie să respecte regulile de nediscriminare prevăzute în textele europene. Reprezentanţii UE au precizat că Polonia a prezentat o listă indicativă pentru proiecte, dar aceasta nu a ajuns la Comisia Europeană.

Înainte de integrarea Poloniei în UE, Radio Maryja a făcut campanie împotriva aderării şi a acuzat blocul comunitar că susţine eutanasia, avortul şi homosexualitatea. Părintele Tadeusz Rydzyk, directorul Radio Maryja şi un apropiat al fraţilor Kaczynski aflaţi la putere la Varşovia, a fost contestat adesea pentru părerile sale antisemite.

Papa Benedict al XVI-lea l-a primit în audienţă pe părintele Rydzyk la începutul acestei luni, declanşând un val de proteste din partea organizaţiilor evreieşti din Europa, care cer de multă vreme închiderea sau cel puţin sancţionarea postului Radio Maryja.

Interesele politice, mai presus de toate

Postul Radio Maryja revendică peste trei milioane de ascultători fideli şi exercită o influenţă politică puternică în Polonia. Părintele Tadeusz Rydzyk, care a fondat postul de radio în urmă cu 15 ani, mai deţine un cotidian naţional şi un post de televiziune.

El a afirmat că intenţionează să construiască, din fondurile UE, un nou imobil pentru o facultate de informatică. Premierul Jaroslaw Kaczynski şi fratele său geamăn Lech, preşedintele Poloniei, se numără printre susţinătorii controversatului post de radio.

Analiştii de la Varşovia afirmă că interesul fraţilor Kaczynski nu este deloc întâmplător, ci este dictat de apropierea alegerilor legislative programate pentru 30 septembrie. Partidul conservator Dreptate şi Justiţie al gemenilor Kaczynski speră să obţină cât mai multe voturi cu ajutorul părintelui Rydzyk.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite