Polonia provoacă din nou UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Varşovia a anunţat că va refuza să semneze Carta Drepturilor Fundamentale, unul dintre cel mai importante documente ale viitorului Tratat european, întocmit pentru a înlocui

Guvernul de la Varşovia a anunţat că va refuza să semneze Carta Drepturilor Fundamentale, unul dintre cel mai importante documente ale viitorului Tratat european, întocmit pentru a înlocui Constituţia UE. Polonia se alătură astfel Marii Britanii, ţară care a negociat o excepţie, la summitul european din iunie, pentru a evita principiile Cartei.

Oficialii de la Varşovia au precizat că Polonia vrea să introducă în textul viitorului tratat şi clauza de la Ioannina, care prevede blocarea temporară a deciziilor UE în cazul în care există o minoritate nemulţumită. Alcătuită din 54 de articole, Carta Drepturilor Fundamentale a fost eliminată în iunie din proiectul tratatului constituţional, dar şefii de stat şi de guvern din blocul comunitar au stabilit ca ea să capete valoare juridică. Acest lucru înseamnă că toate statele trebuie să o respecte, altminteri vor fi penalizate.

Anunţul Varşoviei vine după ce, la summitul european din iunie, fraţii Kaczynski, aflaţi la putere în Polonia, şi-au dat cu greu acordul pentru noul Tratat constituţional elaborat de UE. Portugalia, care deţine preşedinţia rotativă a UE, speră într-un acord în privinţa Tratatului la summitul din 18-19 octombrie. Un răspuns favorabil din partea Poloniei este, însă, puţin probabil, în condiţiile în care puterea conservatoare de la Varşovia a stabilit data alegerilor legislative anticipate pe 21 octombrie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite