Polonia intră în febra anticipatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza politică de la Varşovia se va tranşa la urne pe 21 octombrie. Partidul fraţilor Kaczynski este favorit Parlamentul de la Varşovia şi-a votat propria dizolvare, iar şeful statului a

Criza politică de la Varşovia se va tranşa la urne pe 21 octombrie. Partidul fraţilor Kaczynski este favorit

Parlamentul de la Varşovia şi-a votat propria dizolvare, iar şeful statului a stabilit data scrutinului la 21 octombrie. Într-un act discutabil din punct de vedere constituţional, preşedintele şi fratele său geamăn, care ocupă funcţia de premier, au revocat 15 din cei 22 de miniştri, pentru a-i scuti de umilinţa de a fi demişi prin moţiunile de cenzură pregătite de opoziţie, dar i-au păstrat în guvern ca secretari de stat.

Liberalii voiau să-i destituie - între alţii - pe ministrul afacerilor externe, Anna Fotyga, ministrul finanţelor, Zyta Gilowska, ministrul apărării, Aleksander Szczyglo, şi mai ales pe ministrul justiţiei, Zbigniew Ziobro, acuzat că a dispus interceptarea convorbirilor unor politicieni, chiar din cadrul guvernului, precum şi a unor ziarişti.

Parlamentul s-a autodizolvat

Partidul Dreptate şi Justiţie, al fraţilor Kaczynski, nu mai avea majoritate în parlament de luna trecută, când s-a destrămat coaliţia sa cu două formaţiuni extremiste.

Deşi partidul său a pierdut teren în sondaje, premierul e încrezător în victorie. "Credem că alegerile vor da Poloniei ocazia să decidă dacă vrea să continue pe calea reformelor, uneori dureroase dar, pentru noi, cruciale, sau să menţină sistemul oligarhic creat în anii "90", a declarat premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski.

Camera Inferioară a Parlamentului - care are 460 de locuri - a aprobat convocarea alegerilor anticipate cu o majoritate de 377 de voturi la 54, întrunind majoritatea necesară de două treimi.

Alegerile, un referendum la adresa gemenilor Kaczynski

Analiştii spun că alegerile vor fi - în fapt - un referendum la adresa realizărilor administraţiei celor doi gemeni Kaczynski. Coaliţia lui Jaroslaw Kaczynski nu şi-a mai putut continua activitatea după lansarea acuzaţiilor de corupţie la adresa lui Andrzej Lepper, liderul Partidului Auto-Apărării, un partid al micilor agricultori.

Sondajele de opinie indică faptul că scrutinul va fi o cursă strânsă între partidul conservator Dreptate şi Justiţie şi Platforma Civică.

Aceasta din urmă doreşte legături mai strânse cu UE. Sondajele dau totuşi câteva procente în plus formaţiunii liberale Platforma Civică, din opoziţie.

Campania electorală a formaţiunii conduse de Jaroslav Kaczynski se va baza pe faptul că, în timpul guvernării sale, economia a crescut substanţial, iar şomajul s-a redus.

Opoziţia va insista asupra relaţiilor dificile ale gemenilor cu Uniunea Europeană şi - în particular - cu Germania, notează BBC.

Se aşteaptă un absenteism la urne

Analiştii se aşteaptă ca la viitoarele alegeri să se prezinte doar 30 la sută din electoratul polonez. Asta înseamnă că parlamentul îşi pierde treptat legitimitatea şi va reprezenta o minoritate, indiferent cine câştigă.

Rezultatul este oricum incert. La alegerile de acum doi ani, sondajele îi dădeau câştigători pe liberali, dar partidul fraţilor Kaczynski i-a întrecut printr-o campanie electorală foarte bună.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite