Polonia, în stare de şoc în urma decesului preşedintelui - Revista presei internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională de astăzi scrie despre decesul preşedintelui polonez, felul în care este perceput de polonezi accidentul aviatic din Rusia sau victimele aflate la bordul avionului prăbuşit. Printre alte subiecte, la Edinburgh şi Hamtramck se vor ţine servicii religioase în memoria victimelor.

Polonia, în stare de şoc în urma decesului preşedintelui. Polonia se confruntă cu cel mai mare dezastru politic din istoria post război după ce preşedintele, soţia sa şi mai mulţi demnitari şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic. Avionul s-a prăbuşit după câteva tentative de aterizare pe un aeroport din vestul Rusiei, scrie The Guardian. La bordul avionului se aflau 96 de persoane.

Pentru Polonia, accidentul aviatic din Rusia deschide răni vechi.
Avionul care l-a ucis pe preşedintele polonez Lech Kaczynski a pus sub tăcere cel mai potent simbol uman din tumultoasa istorie a ţării. Evenimentul la care participa preşedintele reprezintă o ciocnire de trecut: mergea într-un ţinut care simbolizează represiunea sovietică, care a dat contur secolului XX, în pădurea Katin, unde mii de prizonieri polonezi au fost masacraţi de serviciile secrete sovietice în 1940, scrie Los Angeles Times.

Un artist din Chicago printre victimele accidentului aviatic din Rusia. Un artist polonez, care trăia în Chicago se afla printre cele 96 de persoane de la bordul avionului care s-a prăbuşit în Rusia. notează Sun Times. Wojciech Seweryn călătorea în Rusia cu avionul preşedintelui polonez Lech Kaczynski. Tatăl artistului se afla printre victimele executate în aprilie 1940 de poliţia. "Era foarte dedicat în a menţine în memorie această tragedie care s-a întâmplat în 1940", a spus Michael Osuch, pastorul artistului.

Se va ţine un serviciu în memoria victimelor poloneze la Edinburgh.
Andrzej Jablonski a spus că se va ţine o liturghie în catedrala Sfânta Maria din oraş. Pastorul Alex Salmond a descris incidentul ca fiind "o tragedie îngrozitoare". "Mi-am exprimat condoleanţele guvernului polonez şi oamenilor din Polonia în acest moment foarte dificil", a mai spus acesta, citat de BBC.

Hamtramck va comemora victimele accidentului din Rusia. Lumânări de veghe şi o slijbă de comemorare vor şi ţinute în oraşul Hamtramk pentru a onora liderii polonezi care au murit într-un accident de avion, în timpă ce călătoreau în Rusia, notează Detroit News. Thaddeus Radzilowski, de la Universitatea din Michigan a spus că "numărul persoanelor care au murit reprezintă o listă incredibilă". "Oamenii care erau responsabili pentru tot au murit", a mai spus acesta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite