Polonia avansează ideea "Parteneriatul Estic" al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polonia le va înainta luni miniştrilor de externe ai UE un proiect privind o nouă politică în vecinătatea de est a Uniunii. Propunerea, pregătită în colaborare cu Suedia, este o "replică în

Polonia le va înainta luni miniştrilor de externe ai UE un proiect privind o nouă politică în vecinătatea de est a Uniunii. Propunerea, pregătită în colaborare cu Suedia, este o "replică în miniatură" a iniţiativei franceze privind Uniunea Mediteraneeană, scrie presa poloneză.

"Parteneriatul Estic" presupune înfiinţarea unui forum multinaţional în care să fie reprezentate cele 27 de ţări ale UE şi statele vecine din est - Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Beneficii economice

Scopul este negocierea unor acorduri privind scutiri de vize, zone de comerţ liber pentru servicii şi produse agricole şi parteneriate strategice între UE şi cele cinci ţări. În acelaşi cadru, ar fi lansate proiecte bilaterale privind schimburi de studenţi, protecţia mediului şi rezervele energetice.

Va fi ocolit subiectul controversat al şanselor de integrare în UE a ţărilor respective.
Belarus, considerată dictatură, s-ar putea alătura parteneriatului numai la nivel de experţi şi în aspectele tehnice, iar Rusia ar putea colabora în cadrul iniţiativelor locale, cum ar fi cea care implică enclava Kaliningrad.

Forumul estic ar fi finanţat din bugetul UE destinat politicii de vecinătate pentru 2007 - 2013. Varşovia speră în aprobarea iniţiativei la summitul UE din iunie.

Reacţii pozitive

Proiectul a fost bine primit de comisarii europeni. Viitoarea preşedinţie franceză a UE, care doreşte susţinere pentru iniţiativa mediteraneeană, a fost favorabilă ideii, iar preşedintele Nicolas Sarkozy va discuta cu premierul polonez Donald Tusk la Varşovia săptămâna viitoare.

Germania, Marea Britanie şi Olanda şi-au arătat sprijinul, dar Spania şi Italia s-ar putea dovedi nefavorabile, scrie EUObserver. Ucraina cere asigurări că parteneriatul va oferi mai mult decât actualele proiecte de vecinătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite