Polonia dă înapoi la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Kaczynski nu a rămas imun la compromisul propus de Sarkozy privind amânarea noului sistem de vot A doua zi a summitului european de la Bruxelles a debutat tot sub auspicii

Preşedintele Kaczynski nu a rămas imun la compromisul propus de Sarkozy privind amânarea noului sistem de vot

A doua zi a summitului european de la Bruxelles a debutat tot sub auspicii tensionate. Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, principalii promotori ai noului Tratat Constituţional, au discutat separat cu preşedintele polonez Lech Kaczynski, în încercarea de a-l convinge să renunţe la obiecţiile privind sistemul de vot din UE.

Sarkozy i-a făcut preşedintelui polonez chiar o propunere de compromis, pe baza unui acord al Uniunii care datează din 1994. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, susţine că "există o evoluţie în poziţia Poloniei, deoarece acceptă principiul dublei majorităţi".

"Ceea ce a propus Polonia în timpul nopţii este să continuăm cu procedura din Tratatul de la Nisa până în 2020, apoi să introducem sistemul de vot cu majoritate dublă", a precizat creştin-democratul german. "Anul 2020 nu este un termen acceptabil pentru Parlamentul European, dar există o evoluţie vizibilă pe această temă, iar când există o evoluţie, apare speranţa unui rezultat la final", a comentat preşedintele Parlamentului European, exprimându-şi speranţa că liderii europeni vor ajunge la un acord în privinţa acestui termen.

Conform unei surse diplomatice austriece, a fost evocată posibilitatea amânării termenului de aplicare a sistemului de vot până în 2014, ceea ce ar coincide cu începutul unei noi perioade bugetare europene (2014-2020).

UE amână decizia privind Kosovo

Miniştrii de externe din statele UE au convenit să amâne cu patru sau şase luni o decizie în ceea ce priveşte Kosovo, pentru a încuraja astfel guvernul democratic ales al Serbiei, a declarat, ieri, ministrul de externe Adrian Cioroianu. El a arătat că discuţiile pe acest subiect vor fi reluate la toamnă. Potrivit lui Cioroianu, "ideea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate a ONU este considerată necesară".

România aşteaptă concesii din partea ţărilor recalcitrante

Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat optimist în legătură cu încheierea unui acord între liderii statelor europene cu privire la viitorul Tratat constituţional, dar a apreciat că negocierile rămân, în continuare, extrem de dificile. "Şi noi (România - n.r.) vrem să contribuim la un rezultat", a afirmat primul-ministru, cu prilejul vizitei efectuate la Biserica Ortodoxă Română din Bruxelles. "Noi am făcut până acum concesii şi aşteptăm şi din partea celorlalţi să facă anumite concesii", a subliniat şeful Executivului român. Premierul Călin Popescu Tăriceanu s-a arătat însă convins că, prin determinarea celor mai mari ţări din UE de a se ajunge la o soluţie, formula preşedinţiei germane, susţinută şi de România, ar putea constitui în cele din urmă baza viitorului Tratat constituţional al UE.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite