Polonezii se pregătesc să voteze "răul cel mic"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi cred că opoziţia nu reprezintă o soluţie salvatoare, mulţi tineri îl consideră preferabil pe Donald Tusk lui Jaroslaw Kaczynski. Ultimele trei sondaje de opinie, publicate, ieri, în

Deşi cred că opoziţia nu reprezintă o soluţie salvatoare, mulţi tineri îl consideră preferabil pe Donald Tusk lui Jaroslaw Kaczynski.

Ultimele trei sondaje de opinie, publicate, ieri, în Polonia plasează Platforma Civică (PO) pe primul loc în opţiunile electoratului. Dar cum mulţi polonezi au obiceiul de a se hotărî în ultimul minut cu cine votează, partidul condus de Donald Tusk nu poate fi sigur pe victorie, mai ales că Partidul Lege şi Justiţie (PiS) se află la o distanţă mică.

"Gazeta Wyborcza" publica un sondaj al institutului PBS, potrivit căruia PO ar obţine 39% din voturi, iar PiS, 34%. Cele două sunt urmate de Alianţa Stânga şi Democraţii (LiD), cu 15%, şi Partidul Ţărănesc Polonez (PSL), cu 7%. În sondajul realizat de TNS OBOP pentru publicatia "Dziennik", diferenţa dintre principalii actori politici polonezi este mai mare.

Astfel, Platforma Civică este cotată cu 43%, iar PiS cu 34%. Pe poziţia a treia se află LiD, cu 14%, iar PSL, cu 6%, va avea parte de emoţii, nefiind sigur de accederea în Sejm, parlamentul de la Varşovia. Cel de-al treilea sondaj, realizat de GFK Polonia la cererea cotidianului "Reczpospolita", creditează PO cu 30% şi PiS cu 27%.

Temele europene, absente din campanie

În cazul în care nu vor mai apărea noi dezvăluiri, lucru foarte probabil ţinând cont de puţinele ore care mai sunt până la scrutinul de duminică, singurele modificări pot fi aduse de alegătorii nehotărâţi şi de rezultatele summitului de la Lisabona. Unii analişti susţin că fraţii Kaczynski pot câştiga puncte valoroase dacă "pun din nou piciorul în prag" în faţa liderilor europeni.

Cei mai mulţi susţin însă că summitul din capitala portugheză nu va influenţa în niciun fel opţiunile electoratului, în condiţiile în care temele europene nu au fost abordate decât tangenţial în timpul celor şase săptămâni de campanie.Pentru tinerii proeuropeni, liberalii sunt o alternativă la discursul şi metodele care amintesc mai degrabă de trecutul fraţilor Kaczynski.

Alţii, precum Anja, studenta la Institutul de Studii Economice, şi prietenul ei Karol, student la Transporturi, vor vota cu PO, dar nu pentru că acest partid va aduce schimbări în ţară, ci pentru că nu-l mai vor pe Jaroslaw Kaczyinski în fruntea guvernului. Nici alţi tineri nu văd "soluţia salvatoare" în Platforma Civică, dar au decis să voteze cu acest partid în urma dezbaterilor televizate pe care Donald Tusk le-a câştigat clar, atât în opinia lor, cât şi a jurnaliştilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite