Poliţişti şi carabinieri, răniţi în ciocniri cu opozanţii liniei de tren de mare viteză Lyon-Torino

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 13 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi în timpul unor confruntări cu opozanţii proiectului TGV Lyon-Torino, în timpul nopţii de miercuri spre joi, în Chianocco (nordul Italiei), conform prefecturii din Torino, relatează AFP.

Cinci poliţişti şi opt carabinieri au fost răniţi în cursul confruntărilor care s-au încheiat joi dimineaţă, după evacuarea unei porţiuni de autostradă blocată de trei zile de către manifestanţi.

Şi protestatarii au susţinut că unii dintre ei au fost răniţi fără a da însă mai multe detalii.

Patru manifestanţi au fost reţinuţi, trei dintre ei fiind eliberaţi după puţin timp.

Incidentele au început miercuri seara în momentul care membrii No-Tav (Nu trenului de mare viteză) au fost alungaţi de poliţie după ce au blocat, timp de peste două zile, o porţiune din autostrada dintre Torino şi Bardonecchia.

În momentul ridicării baricadei, majoritatea manifestanţilor s-au îndepărtat fără a opune rezistenţă, în timp ce alţii, purtând cagule, au dat foc unor pneuri şi au atacat cu pietre forţele de ordine, acestea răzpunzând cu grenade lacrimogene.

No-Tav a făcut apel la organizarea unor manifestaţii în ziua de joi, la ora locală 18.00 (19.00, ora României) în mai multe oraşe, între care şi Roma, unde ministrul de Interne, Anna Maria Cancellieri, avea stabilită o întâlnire cu edilii locali şi regionali.

"Cred că prin dialog putem să rezolvăm multe probleme", "dar în anumite situaţii, sunt de acord cu fermitatea absolută", a declarat ministrul.

Proiectul TGV Lyon-Torino are un cost estimat la valoarea de aproximativ 20 de miliarde de dolari. Membrii No-Tav şi o parte din populaţia din Val di Susa s-au opus acestui proiect considerându-l "inutil, costisitor" şi periculos pentru mediu.

Conform susţinătorilor proiectului, prin această linie de tren, drumul dintre Paris şi Milano s-ar străbate în puţin peste patru ore, faţă de şapte ore în prezent, iar traseul dintre Lyon şi Torino se va străbate în mai puţin de două ore, faţă de aproximativ patru ore în prezent. Prin acest proiect s-ar putea elibera traseul de 700.000 de camioane pe an.

Construcţia are ca termen prevăzut de finalizare a lucrărilor anul 2023.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite