Poliţişti britanici suspectaţi de MI5 că s-au antrenat în tabere ale teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MI5 a avertizat Scotland Yard -ul că unii dintre poliţişti sunt suspectaţi că ar fi participat la antrenamente în tabere ale teroriştilor.

Poliţiştii suspectaţi şi-au pierdut joburile după ce avizul lor privind securitatea a fost revocat de ofiţeri seniori ai Scotland Yard în urma unor controale care vizau căutarea de spioni în rândul poliţiştilor britanici, scrie " TheTelegraph".
Publicaţia dezvăluie şi identitatea unuia dintre poliţiştii suspectaţi că ar fi participat la o tabără de antrenamente a Al Qaida în 2001.

Este vorba de Abdul Rahman, care era poliţist de aproape trei ani când MI5 a avertizat că e posibil ca el să fi vizitat o tabpără teroristă din Pakistan. El a demisionat, iar acum a intentat proces Scotland Yard-ului, cerând compensaţii. El spune că este nevinovat . Avocaţii lui spun că nu a fost niciodată audiat, arestat sau acuzat potrivit legislaţiei anti-terorism.
O sursă care cunoaşte acest caz a declarat că mai sunt unul sau două astfel de cazuri de poliţişti care şi-au pierdut joburile din cauză că MI5 avea suspiciuni în privinţa lor.

"Existau îngrijorări că aceste persoane s-au înrolat în poliţie sub diferite pretexte şi privind legătura cu reţele teroriste", a declarat o sursă din Poliţia Metropolitană.
Cazul este atât desensibil încât este încredinţat unui judecător verificat din punct de vedere al securităţii.

Caz judecat în secret

Abdul Rahman, un musulman născut în Bangladesh şi apoi educat în Londra şi devenit cetăţean britanic, nu neagă că a fost în Pakistan în 2001, dar neagă că ar avea vreo legătură cu organoizaţiile teroriste.

Luna trecută, după o bătălie legală de cinci ani, Tribunalul Muncii a decis acă acest caz trebuie judecat în secret, deşi Abdul Rahman dorea o audiere publică. Judecătorul a decis de asemenea că Rahman şi avocaţii săi nu au dreptul să participe la anumite audieri care ţin de securitatea naţională.

Scotland Yard a dorit ca procesul să fie judecat în secret pentru a proteja sursele care furnizau informaţii sensibile. Unele dintre informaţii ar putea veni din surse din străinătate, precum CIA. Un avocat special, verificat de serviciile de informaţii va fi numit ca avocat al lui Abdul Rahman, însă acesta nu va putea discuta cazul cu clientul său şi cu ceilalţi avocaţi ai acestuia.

Guvernul britanic a introdus noi măsuri care incriminează frecventarea taberelor de antrenament terorist prin Legea Terorismului, din 2006. Această infracţiune presupune o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare. Primele condamnări potrivit acestei legi au avut loc în 2008.
"Toţi poliţiştii sunt verificaţi din punct de vedere al securităţii atunci când intră în acest sistem şi, dacă e necesar, aceste verificări sunt reluate în cursul carierei lor, în funcţie de departamentul unde lucrează şi de natura materialelor cu care lucrează", a declarat un purtător de cuvânt al Asociaţiei Poliţiştilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite