Politicile UE subminează drepturile cetăţenilor din ţările în curs de dezvoltare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta este concluzia ultimului raport al Confederaţiei europene a ONG-urilor pentru ajutor umanitar şi dezvoltare.

Politicile Uniunii Europene continuă să submineze drepturile cetăţenilor din ţările în curs de dezvoltare, susţine în ultimul său raport Confederaţia europeană a ONG-urilor pentru ajutor umanitar şi dezvoltare (CONCORD), din care face parte şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).

Raportul „Spotlight on EU Policy Coherence for Development" arată incoerenţele existente între obiectivele UE privind dezvoltarea şi alte politici - în domeniul agriculturii, comerţului, migraţiei - , fapt care afectează populaţia ţărilor în curs de dezvoltare şi îngreunează procesul de reducere a sărăciei globale. Astfel, subvenţiile agricole acordate fermierilor europeni reprezintă obstacole importante pentru micii fermieri din Africa, aceştia neputând concura cu cei europeni care beneficiază de subvenţii.

Tot în raport se menţionează că Uniunea Europeană ratează îndeplinirea obligaţiilor Tratatului de la Lisabona de a-şi coordona politicile astfel încât să îşi atingă obiectivele în domeniul dezvoltării.

Evaziune fiscală

925 milioane de oameni au fost afectaţi de foamete anul trecut (1 din 7 oameni de pe planetă), dar în acelaşi timp o treime dintre produsele alimentare destinate consumului au fost irosite. Nu numai produsele alimentare sunt irosite, ci şi sume importante de bani. Potrivit raportului, evaziunea fiscală a multinaţionalelor cu afaceri în ţările în curs de dezvoltare depăseşte 115 miliarde de euro anual, în timp ce Comisia Europeană alocă pentru politica de dezvoltare în jur de opt miliarde de euro anual. Aceleaşi companii se fac vinovate de practici iresponsabile atunci când vine vorba de explorarea resurselor din ţările respective, se mai arată în raport.

În acest context, CONCORD solicită UE să demonstreze voinţa politică astfel încât coerenţa politicii de cooperare pentru dezvoltare să devină o realitate pentru beneficiul tuturor cetăţenilor din ţările sarace şi pentru beneficiul Uniunii Europene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite