Poliţia cehă susţine că a găsit principalii vinovaţi de producerea alcoolului contrafăcut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia şi justiţia cehă au anunţat, luni, că au identificat principalii presupuşi vinovaţi ai unui val fără precedent de intoxicaţii cu alcool contrafăcut care a provocat moartea a cel puţin 25 de persoane în întreaga ţară, relatează AFP.

"Urmăririle au fost lansate împotriva a două persoane pentru o infracţiune deosebit de gravă", a declarat pentru presă Roman Kafka, procurorul din Zlin (estul Cehiei).

"Cele două persoane au fabricat intenţionat, la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie, un amestec destul de toxic de metanol şi etanol pentru a le transmite unei persoane însărcinate de distribuţie", a adăugat el.

Cei doi inculpaţi cumpărau metanol prin intermediul unei firme cu sediul la Opava (nord-est), utilizând legal această substanţă în scopul producerii de antigel pentru maşini, potrivit poliţiei.

Aproximativ 6.000 de litri de metanol au fost confiscaţi joi în timpul unei percheziţii la această firmă.

Conform lui Kafka, cele două persoane erau la curent cu faptul că "amestecul brut" pe care îl preparau ar putea fi folosit pentru fabricarea ilegală a băuturilor alcoolice.

"Aceste persoane erau conştiente de o posibilă atentare la viaţa şi la sănătatea oamenilor pe întreg teritoriul Cehiei", a subliniat el.

Originari din regiunea Moravia-Silezia (nord-estul Cehiei), cele două persoane riscă între 12-20 de ani de închisoare, chiar pe viaţă, potrivit lui.

Identitatea lor nu a fost dezvăluită, dar una dintre cele două persoane este un bărbat de 42 de ani, originar din Ostrava (nord-est). "Avem mărturiile sale complete şi descrierea reţelei de distribuţie", a adăugat el.

Motivaţiile sale erau de ordin financiar, susţine procurorul.

"Afacerea nu s-a terminat, o muncă enormă ne aşteaptă în continuare", a subliniat la rândul său şeful poliţiei cehe, Martin Cervicek.

"Cunoaştem sursa prin care alcoolul contrafăcut a ajuns pe piaţa cehă, cunoaştem persoanele care au amestecat alcoolul contrafăcut", a rezumat el.

Potrivit lui, 15.000 de litri de alcool contrafăcut a fost distribuit pe piaţa cehă în cadrul acestei afaceri care a dezvăluit existenţa unei pieţe negre uriaşe, estimată la 25 la sută din ansamblul vânzărilor de alcool în această ţară.

Principalul suspect se află "într-o stare psihologică foarte precară", a afirmat Cervicek, înainte de a îndemna opinia publică să "nu înceapă vânătoarea acestui om şi a familiei sale".

În cadrul acestei afaceri, 42 de persoane au fost până acum arestate şi 22 plasate în detenţie provizorie, a anunţat luni pentru AFP purtătoarea de cuvânt a poliţiei cehe, Stepanka Zatloukalova.

Un bărbat de 55 de ani, spitalizat din 3 septembrie la Havirov (nord-est), a decedat luni, devenind a douăzeci şi cincea victimă a acestui val de intoxicaţii.

Aproximativ 40 de persoane se aflau spitalizate luni în întreaga ţară după ce au consumat alcool contrafăcut, unele fiind în stare gravă, plasate în comă artificială.

Ministerul ceh a interzis pe 14 septembrie vânzarea băuturilor care conţin mai mult de 20 la sută alcool. Această măsură loveşte puternic distilatorii şi patronii de restaurante din Cehia.

Vânzarea băuturilor tari cehe a fost totodată interzisă în mai multe ţări din regiune.

Guvernul ceh a aprobat săptămâna trecută unor măsuri care prevăd anularea acestei interdicţii în săptămânile care vin. Printre aceste măsuri figurează stabilirea unui nou tip de timbru de acciză, precum şi a unui "certificat de producere" al fiecărei sticle de spirtoase care ar permite trasabilitatea producţiei sale.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite