Poliţia franceză, pe urmele unui al treilea bărbat care l-ar fi ajutat pe Mohamed Merah

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anchetatorii francezi încearcă să identifice "un al treilea bărbat", care ar fi putut participa împreună cu fraţii Merah la furtul scuterului utilizat de Mohamed Merah în atacurile de la Toulouse şi Montauban, au anunţat pentru AFP surse apropiate anchetei.

O sursă a precizat că bărbatul, care nu a fost identificat, este probabil implicat în alte episoade care au precedat atacurile, cum ar fi cumpărarea de accesorii de motocicletă pentru Mohamed Merah, sau încercarea de a obţine informaţii despre modalitatea de neutralizare a sistemului de urmărire a scuterului, un dispozitiv antifurt care permitea localizarea lui.

Anchetatorii continuă să privilegieze teza unui act izolat al lui Mohamed Merah cu eventuala complicitate a anturajului său, în special fratele lui Abdelkader Merah, care a recunoscut în arest că a fost prezent la furt şi este, pentru moment, singurul inculpat juridic.

Cunoscut pentru simpatiile sale islamiste radicale de lungă durată, Abdelkader Merah, în vârstă de 29 de ani, a fost inculpat în special pentru tentativă de asasinat şi furt în comun a scuterului la 6 martie.

Dacă a recunoscut că a fost prezent la furtul scuterului, el a negat că a participat la crimele fratelui său mai mic şi, potrivit avocatului, nu este "mândru deloc" de Mohamed. El a fost plasat la izolare în închisoarea Fresnes din regiunea pariziană.

O sursă din cadrul anchetei a declarat că Abdelkader a cumpărat, pentru fratele său, "accesorii de motociclist". În plus, Abdelkader ar fi luat cina cu fratele său mai mic la 18 martie, cu o zi înaintea atacului de la şcoala evreiască.

Sâmbătă, examinarea conţinutului calculatoarelor lui Abdelkader nu au dezvăluit nimic care să poate fi folosit ca probă, iar percheziţionarea domiciliului său nu a dezvăluit nicio armă sau explozibil, potrivit aceleiaşi surse.

Salafist, Abdelkader Merah a fost audiat, fără a fi inculpat, în acheta care a condus în 2007 la destructurarea unei filiere ce ducea adepţi ai jihadului în Irak. Opt tineri au fost condamnaţi în acest caz, dintre care unii originari din acelaşi cartier din Toulouse ca Merah.

Ucis joi de poliţiştii din cadrul Raid, care îi asediaseră apartamentul din Toulouse de peste 30 de ore, Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, era singur când, în numele jihadului şi al Al-Qaida, a asasinat cu sânge rece şapte persoane la Toulouse şi Montauban la 11, 15 şi 19 martie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite