Poliţia din Boston a arestat 129 de manifestanţi împotriva Wall Street

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a arestat 129 de persoane, marţi dimineaţa, la Boston, în nord-estul Statelor Unite, şi a dispersat o manifestaţie a membrilor mişcării "Ocupăm Wall Street", în cadrul uneia dintre cele mai importante operaţiuni ale poliţiei de la începutul acestei mişcări, relatează AFP, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei din Boston, Eddy Chrispin, a declarat telefonic că "majoritatea" persoanelor au fost arestate pentru participare la un miting ilegal.

"Toţi cei care au fost arestaţi au optat să fie" arestaţi, a declarat Chrispin, după ce poliţia le-a cerut să plece în linişte.

Majoritatea persoanelor arestate au fost, ulterior, eliberate pe cauţiune, aşteptând să fie judecate marţi, a precizat purtătorul de cuvânt.

Mişcarea "Ocupăm Wall Street" a declarat pe site-ul său că "sute de poliţişti în ţinută antirevoltă" au "atacat cu brutalitate" manifestanţii.

Cu toate acestea, fotografii realizate la faţa locului arată poliţişti fără cască şi fără ţinută antirevoltă care-i încercuiesc pe manifestanţi şi le pun cătuşe din plastic.

Boston Globe scrie că, în acest timp, manifestanţii scandau "Unit, poporul nu poate fi niciodată înfrânt", "Aceasta este o manifestaţie paşnică" şi "Lumea întreagă priveşte".

Cotidianul, citând poliţia, a anunţat că un poliţist a primit o lovitură de pumn în faţă, dar că nimeni din rândul manifestanţilor sau poliţiştilor nu a fost rănit.

Eddy Chrispin a declarat că, iniţial, manifestanţii au primit autorizaţie pentru a manifesta în centrul oraşului, în Dewey Square, dar "numărul lor a crescut şi s-au răspândit pe străzile vecine".

Primarul din Boston, Thomas Menino, a justificat operaţiunea poliţiei precizând, pentru Boston Globe, că el "respectă libertatea de exprimare", dar că are "un oraş de gestionat" şi că "nesupunerea civilă nu poate fi tolerată".

Bani colectaţi pentru plata avocaţilor

"Eu sunt de acord cu ei. Crizele şi lăcomia celor din mediul financiar sunt lucruri cu care am avut de-a face toată viaţa mea, dar nu poţi bloca un oraş", a adăugat el.

Mişcarea "Ocupăm Boston" a lansat pe site un apel la colectarea sumei de cel puţin 4.000 de dolari, pentru acoperirea cheltuielilor cu avocaţii celor arestaţi. La ora locală 10.30 (17.30, ora României), era deja colectată suma de 5.480 de dolari, prin site-ul wepay.com.

Manifestaţiile de acest fel s-au multiplicat, în ultimele trei săptămâni, în întreaga ţară, pentru a denunţa lăcomia mediului de afaceri şi financiar, considerate responsabile de criza economică, dar şi modul în care Bursa de pe Wall Street interferează cu politica americană.

Pe site-ul lor, organizatorii acestor mişcări nu au ajuns la un acord asupra unor revendicări concrete, dar afirmă că "lucrul pe care îl avem cu toţii în comun este că suntem cei 99 la sută care nu vor mai tolera rapacitatea şi corupţia restului de unu la sută".

Aproximativ 700 de persoane au fost arestate la 1 octombrie, la New York, pentru că au blocat circulaţia pe Podul Brooklyn, printr-o manifestaţie împotriva efectelor crizei economice, majoritatea fiind eliberate rapid.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite