Poliţa de asigurare a lui Julian Assange

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fişier parolat cu informaţii neredactate ce ar prezenta risc de securitate se află în posesia a zeci de mii de persoane. Fondatorul WikiLeaks a avertizat că nu trebuie decât să anunţe parola de 256 de cifre, în cazul în care va fi arestat.

Documentul, numit insurance.aes256, identificat în weekend de către „The Sunday Times" , a fost descărcat de pe website-ul WikiLeaks, începând din iulie, de zeci de mii de persoane, din America şi până în Australia. Fişierul are 1,4 gigabyte şi ar putea conţine, printre altele, date despre compania BP şi despre închisoarea Guantanamo.

Citiţi şi:

WikiLeaks: În 2009 am fost aproape de un dezastru nuclear

Arestarea fondatorului WikiLeaks este iminentă. Acuzaţii: abuz sexual şi nefolosirea prezervativului

WikiLeaks: Liderii români, scanaţi de SUA


Parola are 256 de cifre. Experţii spun  că, practic, acest cod nu poate fi spart. Nigel Smart, profesor de criptologie la Universitatea din Bristol (Marea Britanie) a declarat că nici măcar computerele militare puternice nu vor putea să spargă parola

„Tot ce avem de făcut este să anunţăm parola şi informaţiile vor fi disponibile imediat", a avertizat Assange . El a spus că va face acest lucru dacă e arestat sau dacă website-ul WikiLeaks nu va mai avea acces la internet. 

El spune că orice guvern care încearcă să bruieze activitatea site-ului său riscă să declanşeze o nouă avalanşă de secrete comerciale şi de stat. Assange a lăsat să se înţeleagă că informaţiile sunt neredactate , ceea ce implică un posibil risc de securitate pentru partenerii coaliţiei.

Departamentul American al Apărării susţine că are cunoştinţă de acest document, dar nu a reuşit să-i afle conţinutul, potrivit Fox News.

Vânat pe tot globul

Assange e căutat pentru o acuzaţie de viol în Suedia, iar SUA cântăreşte posibilitatea unei acţiuni legale împotriva sa, după ce WikiLeaks a început, săptămâna trecută, publicarea a 250.000 de telegrame diplomatice ale ambasadelor. Assange s-ar afla, potrivit presei britanice, în Anglia. Conform avocatului său, Mark Stephens, poliţia britanică şi autorităţile suedeze au mijloacele de a-l găsi de mai multe săptămâni.

Printre ultimele dezvăluiri ale WikiLeaks se numără telegrame ale diplomaţilor americani de la Beijing care arată că aceştia suspectau oficiali chinezi în cazul atacului cibernetic din martie împotriva Google.

Telegramele îl indică pe Li Changchun, membru al Biroului politic responsabil de propagandă, şi pe Zhou Yongkang, oficialul cu rangul cel mai înalt din domeniul securităţii drept coordonatorii atacului. În martie, Google a anunţat că nu se va mai supune ordinelor Guvernului chinez de a cenzura motorul său de căutare, explicând că a fost victima unor atacuri informatice coordonate.

Informaţii despre OZN-uri

WikiLeaks deţine note oficiale ale oficialilor americani referitoare la OZN-uri. Acestea urmează a fi publicate în perioada următoare, a
declarat Julian Assange, vineri, într-o discuţie online cu cititorii publicaţiei britanice „The Guardian".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite