Poarta-simbol a Seulului a fost arsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstrucţia preţiosului monument va costa 14,4 milioane de euro. În noaptea de duminică spre luni, un incendiu uriaş a mistuit Poarta Namdaemun din Seul. Pompierii s-au luptat în zadar cu

Reconstrucţia preţiosului monument va costa 14,4 milioane de euro.

În noaptea de duminică spre luni, un incendiu uriaş a mistuit Poarta Namdaemun din Seul. Pompierii s-au luptat în zadar cu flăcările în încercarea de a salva monumentul situat în inima capitalei sud-coreene. Cu o vechime de peste şase secole, Poarta Sungnyemun, numită adesea Namdaemun, era considerată "cea mai mare comoară a patrimoniului naţional".


Structura din lemn a monumentului a fost cuprinsă de flăcări în cursul nopţii. 300 de pompieri au intervenit cu promptitudine, dar nu au reuşit s-o salveze.


Poarta s-a prăbuşit la scurt timp după intervenţia acestora. Din fericire, nu au existat victime. Potrivit responsabililor sud-coreeni din domeniul patrimoniului, reconstrucţia monumentului va dura trei ani şi va costa echivalentul a 14,4 milioane de euro.

Pentru moment, anchetatorii sunt înclinaţi să creadă că incendiul a fost provocat de o mână criminală. Experţii consideră că distrugerea porţii de lemn era previzibilă, din cauza faptului că era deschisă publicului fără a fi luate măsuri de securitate corespunzătoare. Numai şase senzori cu raze infraroşii şi patru camere de supraveghere erau instalate împrejurul monumentului şi niciun mijloc de monitorizare nu era plasat înăuntrul acestuia.


Construită în anul 1398


Cea mai veche poartă de lemn din Seul a fost construită în 1398 şi refăcută în 1447. Ulterior, monumentul a mai făcut obiectul unor lucrări de renovare. Iniţial, Poarta Sungnyemun (Poarta Înaltelor Ceremonii) sau Namdaemun avea menirea de a proteja oraşul de tigrii coreeni.

Aceste feline au dispărut demult din regiune, poarta dobândind - în Evul Mediu - rolul de a marca intrarea principală, de sud, în oraşul Seul, care în urmă cu 600 de ani era înconjurat de ziduri. În zilele noastre, monumentul marca intrarea în piaţa centenară Namdaemun, una dintre marile atracţii ale turiştilor care vizitează capitala sud-coreeană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite