Planurile secrete ale lui Osama bin Laden

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Al-Qaida plănuia atentate sângeroase în toamna anului acesta, arată documentele găsite de CIA în casa lui Osama din Abbottabad. Anchetatorii americani cercetează cele cinci computere, DVD-urile şi documentele confiscate din locuinţa lui Osama bin Laden. Organizaţia Al-Qaida ameninţă că va răzbuna moartea liderului cu atentate sângeroase.

Al Qaida plănuia un atac aniversar în 9 septembrie 2011 asupra SUA

Departamentul pentru Securitate Internă a Statelor Unite şi FBI au anunţat că în vila din Abbottabad, în care se ascundea Osama bin Laden, s-au găsit indicii clare că teroriştii de la Al-Qaida plănuiau atentate sângeroase în America, în oraşe şi zile-cheie, de sărbători sau aniversări importante. Unele dintre atacuri vizau trenuri şi erau programate chiar în ziua în care se împlineau 10 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001.

Atacuri ce vizau trenuri

Potrivit informaţiilor FBI, note de mână găsite în complexul din Abbottabad descriau cum membri devotaţi organizaţiei Al-Qaida voiau să provoace deraierea unui tren, vagoanele pline de călători urmând să cadă de pe un pod, în apă sau într-o prăpastie. Serviciile secrete americane au admis că, deşi au dovada unui complot terorist,  nu au şi informaţii privind date sau ţintele exacte ale planurilor Al-Qaida. Washingtonul susţine că informaţiile obţinute sunt o dovadă că Osama nu avea doar rolul de „lider spiritual" al islamiştilor fundamentalişti, ci un rol activ în politica reţelei teroriste. La aproape o săptămână după anihilarea lui Bin Laden, organizaţia Al-Qaida a confirmat moartea liderului său în raidul american din nordul Pakistanului şi a ameninţat că îl va răzbuna, continuând jihadul (războiul sfânt). „Şeicul combatant (...) a fost ucis de gloanţele trădării şi renegării", se arată în mesajul reţelei extremiste, semnat de comandamentul general al Al-Qaida.

RăzbunareA Al-Qaida

„Sângele şeicului Osama nu va fi vărsat degeaba şi că va fi un blestem pentru americani şi agenţii lor, care îi va urmări în interiorul şi exteriorul ţării lor. Sângele lui bin Laden va fi un blestem pentru americani şi agenţii lor. Fericirea lor se va transforma în durere, iar sângele lor va fi amestecat cu lacrimi", ameninţă Al-Qaida. Mesajul avertizează că „soldaţii islamului vor continua, în grupuri şi individual, fără încetare, planificarea" atentatelor, se arată în document.

ONU cere detalii despre „Geronimo"

Statele Unite „trebuie să dezvăluie faptele" legate de moartea lui Osama bin Laden, pentru a permite „evaluarea acestora conform criteriilor legislaţiei internaţionale privind drepturile omului", au declarat doi reprezentanţi importanţi ai ONU. Raportorul pentru execuţii arbitrare, Christof Heyns, şi raportorul special pentru apărarea drepturilor omului în lupta antiteroristă, Martin Scheinin, vor să ştie dacă Washingtonul a luat în calcul prinderea în viaţă a liderului Al-Qaida. Precizând că, în cazuri excepţionale, dreptul internaţional permite utilizarea forţei letale pentru apărarea vieţii, cei doi au subliniat că „norma trebuie să fie ca teroriştii să fie trataţi drept criminali în cadrul unui proces legal".

Fact info

Musulmanii, în stradă

Mii de musulmani fundamentalişti au protestat în Egipt, Pakistan şi Indonezia faţă de anihilarea liderului Al-Qaida de către trupele SEAL. La Cairo, demonstranţi au purtat banderole cu portretul lui Bin Laden şi cu inscripţia „Osama este simbolul jihadului". Ei le-au cerut diplomaţilor americani să plece din Cairo.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite