Planul Sarkozy a avut două variante?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Este o falsificare a înţelegerilor Medvedev-Sarkozy, o falsificare flagrantă. Textul autentic este cel care a fost aprobat de preşedinţii rus şi francez la Kremlin, la 12 august", a declarat

"Este o falsificare a înţelegerilor Medvedev-Sarkozy, o falsificare flagrantă. Textul autentic este cel care a fost aprobat de preşedinţii rus şi francez la Kremlin, la 12 august", a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova, citat de agenţia Ria Novosti.

"Ultimul punct al documentului asupra principiilor fundamentale de reglementare a conflictelor, pe care Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy l-au aprobat, prevede în special începerea unei discuţii internaţionale asupra măsurilor ce trebuie luate pentru garantarea securităţii şi stabilităţii Abhaziei şi Osetiei de Sud, şi nu în Abhazia şi Osetia de Sud, cum apare în textul modificat semnat de Saakaşvili".

Ministrul rus de Externe şi-a exprimat totodată nedumerirea faţă de necesitatea retragerii soldaţilor ruşi din zona de securitate din Abhazia şi Osetia de Sud.

Prezenţa lor, a explicat oficialul rus, este conformă cu planul în şase puncte convenit de liderul rus şi cel francez.

Şeful diplomaţiei ruse susţine că Saakaşvili nu a semnat varianta autentică a acordului de pace

Serghei Lavrov a declarat miercuri că textul planului de reglementare a conflictului din Georgia, semnat de preşedintele Saakaşvili, a fost modificat.

"Ultimul punct al documentului asupra principiilor fundamentale de reglementare a conflictelor, pe care preşedinţii rus şi francez, Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy, l-au aprobat la 12 august prevede în special începerea unei discuţii internaţionale asupra măsurilor ce trebuie luate pentru garantarea securităţii şi a stabilităţii Abhaziei şi Osetiei de Sud, şi nu în Abhazia şi Osetia de Sud, cum apare în textul modificat, semnat de Saakaşvili", a subliniat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, citat de agenţia Ria Novosti.

"Este o falsificare a înţelegerilor Medvedev-Sarkozy, o falsificare flagrantă" şi "textul autentic este cel care a fost aprobat de preşedinţii rus şi francez la Kremlin, la 12 august", a insistat şeful diplomaţiei de la Moscova.

Alte nedumeriri ale Moscovei

Serghei Lavrov şi-a exprimat totodată nedumerirea faţă de necesitatea retragerii soldaţilor ruşi din zona de securitate din Abhazia şi Osetia de Sud.

Prezenţa lor, a explicat oficialul rus, este conformă cu planul în şase puncte convenit de preşedinţii Dmitri Medvedev şi Nicolas Sarkozy, plan ce prevede ca forţele ruse de pace să ia măsuri suplimentare de securitate până la crearea mecanismelor internaţionale corespunzătoare.

Pentru înfiinţarea acestor mecanisme, Rusia a susţinut trimiterea în zonele de securitate a unui număr suplimentar de observatori militari naţionali şi a propus crearea de către OSCE a unei forţe internaţionale de poliţie în care rolul central să revină UE.

Cheney promite sprijin Caucazului

Statele Unite manifestă un interes profund şi constant faţă de prosperitatea aliaţilor săi din Caucaz, a declarat vicepreşedintele american Dick Cheney cu ocazia întrevederii avute cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la Baku.

Oficialul american a mai declarat că SUA vor colabora cu Azerbaidjanul, care se numără printre marii producători de petrol, pentru crearea unor culoare suplimentare de alimentare cu energie a Occidentului, care să ocolească Rusia. Azerbaidjanul, Georgia şi ţările din Asia Centrală sunt verigi importante din acest coridor.

Însă, după intervenţia Rusiei în Georgia, Washingtonul a văzut că această arteră este ameninţată. Mai ales în condiţiile în care Aliev, neliniştit de instabilitatea de la Tbilisi, şi-a arătat intenţia de a alege pentru conductele care transportă petrol rute care traversează Rusia.

Nicaragua se alătură Rusiei

Nicaragua a devenit prima ţară, după Rusia, care a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia. Preşedintele Daniel Ortega a declarat că susţine eforturile guvernului rus pentru a rezolva conflictul în mod paşnic, pe calea dialogului. De asemenea, dictatorul Ortega a acuzat NATO că încearcă să construiască un cordon militar în jurul Rusiei.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite