Plan secret pentru destabilizarea Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezvăluirea, făcută de CIA, a iritat opinia publică americană CIA a primit aprobare prezidenţială pentru punerea în aplicare a unui plan secret de destabilizare a guvernului iranian, au

Dezvăluirea, făcută de CIA, a iritat opinia publică americană

CIA a primit aprobare prezidenţială pentru punerea în aplicare a unui plan secret de destabilizare a guvernului iranian, au afirmat, pentru ABCNews.com, surse din interiorul agenţiei.

Planul CIA ar include o campanie coordonată de propagandă, dezinformare, manipulare a monedei iraniene rial şi a tranzacţiilor financiare internaţionale în care e implicat Iranul. Bruce Riedel, un fost oficial CIA, nu a confirmat existenţa programului, dar a comentat că acesta "s-ar înscrie în abordarea generală americană de a exercita presiuni aupra regimului (iranian)". El consideră că atacul economic asupra Iranului ar putea fi cel mai eficient instrument de presiune aflat la îndemâna CIA. Aceleaşi surse care au dezvăluit informaţia jurnaliştilor de la ABC au mai afirmat, sub protecţia anonimatului, că planul ar fi fost dezvoltat de-a lungul anului trecut şi că a primit aprobare de la Casa Albă. Oficiali susţin că planul are ca scop împiedicarea dezvoltării programelor nucleare iraniene şi stoparea ajutorului pentru insurgenţii irakieni. Planul secret a ajuns în atenţia opiniei publice pe fondul dovezilor care susţin că Iranul şi-a sporit capacitatea de producere a armelor nucleare cu o rapiditate care, apreciază experţii, i-ar permite construirea bombei nucleare în maximum doi ani.

Actuali şi foşti membri ai CIA apreciază că aprobarea acestei acţiuni dovedeşte că Administraţia Bush nu are, momentan, în plan o intervenţie militară împotriva Iranului. Cu toate acestea, nouă nave militare americane, inclusiv două portavioane au intrat ieri în Golful Persic, acesta fiind cel mai mare număr de vase militare înregistrat în zonă din 2003. Oficiali din marina americană au declarat că navele au fost trimise în zonă pentru antrenament, dar că Iranul nu a fost informat cu privire la manevră.

Americanii reacţionează

Pusă faţă în faţă cu dezvăluirile celor de la ABC, opinia publică americană a reacţionat violent. Majoritatea forumiştilor care au intrat pe site-ul postului de televiziune ABC au sancţionat iniţiativa jurnaliştilor şi s-au arătat indignaţi de "dezvăluirea planurilor secrete ale SUA " şi de "sabotarea securităţii americane". Majoritatea celor care şi-au exprimat opinia au acuzat jurnaliştii de "iresponsabilitate" şi "înaltă trădare", deşi au existat şi voci care au salutat dezvăluirile ABC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite