Plan B pentru scutul SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iritaţi de mofturile Poloniei, americanii privesc spre Lituania Washingtonul ia în considerare instalarea unor elemente ale scutului american antirachetă în Lituania, în cazul în care

Iritaţi de mofturile Poloniei, americanii privesc spre Lituania

Washingtonul ia în considerare instalarea unor elemente ale scutului american antirachetă în Lituania, în cazul în care negocierile cu Varşovia eşuează.

Informaţia a fost făcută publică de către şeful echipei de negociatori polonezi, viceministrul pentru afaceri externe Witold Wasz-czykowski. Potrivit oficialului de la Varşovia, discuţiile dintre SUA şi Lituania pe marginea proiectului scutului american antirachetă ar putea fi un "mijloc de presiune" al Statelor Unite asupra Poloniei.

Varşovia nu se grăbeşte să încheie acordul, în timp ce George W. Bush şi-a reiterat dorinţa ca negocierile să se încheie înainte de prezidenţialele din noiembrie.

Îngrijorată după ce Rusia a ameninţat că îşi va orienta rachetele spre teritoriul său în cazul în care va găzdui elemente ale sistemului american, Polonia încearcă să obţină garanţii suplimentare de securitate de la americani.

Varşovia a cerut ajutoare în vederea modernizării armatei, precum sisteme de apărare antirachetă Patriot 3 sau THAAD. Dacă informaţiile prezentate de oficialii polonezi se vor dovedi adevărate, reacţia Rusiei, nemulţumită de extinderea prezenţei militare a SUA în apropierea graniţelor sale, nu va intârzia să apară.

SUA caută alte "gazde"

Statele Unite au anunţat că vor căuta şi alte ţări pentru a găzdui scutul, în cazul în care discuţiile cu Polonia vor eşua. Surse diplomatice, citate de Reuters, au declarat că partea americană este din ce în ce mai exasperată de poziţia dură a Varşoviei şi că sfârşitul lui iulie va fi, probabil, ultima şansă pentru guvernul lui Donald Tusk de a ajunge la un acord.

Speculaţiile sunt întărite de afirmaţiile lui John Rood, şeful echipei americane de negociatori, care, în cursul unei vizite la Vilnius, în mai, anunţa că a discutat despre apărarea antirachetă împreună cu oficiali lituanieni.

Reacţii

MAE lituanian a precizat că Vilniusul "nu poartă negocieri pentru amplasarea de componente ale scutului antirachetă", declaraţie susţinută şi de ministrul apărării. Câteva ore mai târziu, acesta a spus că ţara sa va examina o posibilă ofertă a americanilor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite